Kadirov rekorder po broju sankcija

Svijet 14. nov 202222:28 1 komentar
Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Kancelarija za kontrolu strane imovine objavila je crnu listu pojedinaca sa „liste posebno određenih državljana“ (SDN) u kojoj navodi pojedince i organizacije s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

On je dodat i na „listu izmjena“ američkog ministarstva.

Podsjetimo, američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava djece na listu sankcija. Na spisku su bile tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle kćerke. Tada su također uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD-a od decembra 2017.

Inače, šef Čečenije Ramzan Kadirov postavio je rekord po broju sankcija izrečenih bilo kojoj osobi na svijetu, prema potvrdi koju je Kadirovu uručio glavni urednik ruske Knjige rekorda Stanislav Konenko.

Kadirov je također nedavno osvojio rekord „najvećeg broja sankcija uvedenih protiv osobe, njenih rođaka i sljedbenika u svijetu“.

Šef Čečenije tada je istakao da je pretekao lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Prema Kadirovu, najmanje 70 ograničenja u tom momentu bilo je nametnuto njemu, njegovoj porodici, sljedbenicima, imovini i organizacijama od 2011. godine.

Ovaj članak je izmijenjen u odnosu na prvobitnu verziju jer je pisalo da je Kadirov skinut s liste, a ustvari je njegovo ime pogrešno napisano zbog čega ova informacija nije bila potpuno tačna.

Opširnije OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad