Kina odobrila “uslovnu” upotrebu Pfizerovog lijeka protiv koronavirusa

Svijet 12. feb 202207:19 0 komentara
Shutterstock

Kina je u subotu dala zeleno svjetlo za "uslovnu" upotrebu tablete protiv koronavirusa američke kompanije Pfizer, lijeka koji se prodaje pod imenom Paxlovid, objavila je nacionalna medicinska agencija.

Odluka je donesena u vrijeme kada Peking organizuje Zimske olimpijske igre i kada je zemlja suočena sa sporadičnim slučajevima zaraze. Kineske vlasti dosad nisu odobrile nijednu stranu vakcinu protiv koronavirusa.

Paxlovid je odobren krajem decembra u Sjedinjenim Američkim Državama i od tada u četrdesetak zemalja. Čelnici Pfizera rekli su da je kompanija u pregovorima s više od sto zemalja o Paxlovidu, te da ove godine može isporučiti 120 miliona doza.

Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode odobrila je lijek “uslovno” i, kao i druge zemlje, samo za pacijente s rizikom od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, objavila je na svojoj internet stranici.

Kina provodi nultu toleranciju prema koronavirusu od početka pandemije i poduzima sve mjere kako bi ograničila pojavu novih slučajeva, kojih je službeno samo nekoliko desetaka dnevno.

Naprimjer, u subotu su izvijestili o samo 40 novih slučajeva zaraze u cijeloj zemlji.

Iako su ove brojke neuporedive s onima koje se svakodnevno bilježe u drugim dijelovima svijeta, one tjeraju kineske vlasti da udvostruče budnost u vrijeme kada Peking organizuje Zimske olimpijske igre do 20. februara.

Svi strani učesnici ograničeni su na prostor strogo odijeljen od ostatka kineske prijestolnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad