Kineska industrija ugrožava američke i europske proizvođače, tvrdi ministrica finansija SAD-a

Ekonomija 21. maj 202417:31 0 komentara
Pixabay

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je u utorak da SAD i Europa moraju odgovoriti na kinesku industrijsku politiku na "strateški i ujedinjen način" kako bi industrijski proizvođači s obje strane Atlantika ostali likvidni.

Govoreći o važnosti američko-europskog saveza u Frankfurtu, Yellen je rekla da višak kineskih industrijskih kapaciteta ugrožava i američke i europske firme, kao i industrijski razvoj zemalja u razvoju.

“Kineska industrijska politika može izgledati daleko, ali ako ne odgovorimo strateški i na ujedinjen način, održivost poslovanja u našim zemljama i širom svijeta mogla bi biti ugrožena”, rekla je.

Prošle sedmice, administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je nove visoke tarife na kineska električna vozila (EV), solarne proizvode, poluvodiče, dijelove baterija, čelik i druge strateške industrije.

Yellen je upozorila kineske zvaničnike na putovanju u Guangdžou i Peking u aprilu da SAD neće prihvatiti njihov višak proizvodnje ovih roba koje bi preplavile globalna tržišta jeftinim izvozom.

Govoreći u inkubatoru tehnologije i finansija TechQuartier u Frankfurtu, Yellen je rekla da kineska proizvodnja u ovim sektorima značajno premašuje globalnu potražnju, ugrožavajući razvoj industrije čiste energije širom svijeta.

Ona je također pozvala Europu i SAD da zajedno stanu protiv ruske agresije i iranske “podrške terorizmu”, uključujući dogovor o načinu otključavanja oko 300 milijardi dolara vrijedne zamrznute ruske suverene imovine za pomoć Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!