Ko ima jaču vojsku – Iran ili Izrael?

Svijet 15. apr 202412:28 1 komentar
Iranian Army office / AFP

Iran je u subotu izveo napad raketama i dronovima. Prvi put ikada u historiji je izravno napao Izrael sa svoga teritorija. Više od 300 bespilotnih letjelica, balističkih i krstarećih projektila ispaljeno je na ovu zemlju, ali IDF tvrdi da je 99% njih oboreno. Dok Izrael najavljuje odgovor, SAD i UN pozivaju na suzdržanost.

Kako se navodi u analizama svjetskih medija, činjenica da Iran ima mnogo veću populaciju ne znači da ima veći vojnu moć.

Iran je geografski mnogo veći od Izraela i ima populaciju od gotovo 90 miliona, gotovo 10 puta veću od Izraela – ali to ne znači i veću vojnu moć.

Iran je mnogo uložio u projektile i bespilotne letjelice. Ima golem vlastiti arsenal, ali također opskrbljuje značajne količine militantne skupine poput Huta u Jemenu i Hezbolaha u Libanonu.

Ono što Iranu nedostaje su moderni sustavi protuzračne obrane i borbeni zrakoplovi. Vjeruje se da Rusija surađuje s Iranom na jačanju tih vojnih kapaciteta u zamjenu za vojnu potporu koju je Teheran pružio Moskvi u ratu s Ukrajinom – uglavnom u obliku bespilotnih letjelica Shahed koje Rusi navodno sada sami proizvode.

Nasuprot tome, Izrael ima jednu od najnaprednijih zračnih snaga na svijetu. Prema vojnoj bilanci IISS-a, Izrael ima najmanje 14 eskadrila zrakoplova – uključujući F15, F16 i najnovije F-35 nevidljive zrakoplove. Izrael također ima iskustva u izvođenju napada duboko unutar neprijateljskog teritorija.

Opširnije na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare