Liz Truss ostala bez ministrice unutrašnjih poslova

Svijet 19. okt 202218:29 0 komentara
REUTERS/Mike Segar

Ministrica unutrašnjih poslova UK Suella Braverman je posljednja u nizu zvaničnika Vlade UK koja napušta kabinet Liz Truss, nešto više od 43 dana od početka njenog mandata.

Braverman koja je postala prva ministrica unutrašnjih poslova iz redova manjinskih naroda svoju ostavku na ovo važno mjesto je opravdala greškom koju je nenamjerno napravila. Prema pismu koje je poslala premijerki Truss napisala je da je sa privatnog telefona i email adrese kolegi iz parlamenta poslala dokument koji još nije bio objavljen, ali je većinom bio poznat u javnosti jer je dio sadržaja već objavljen u medijima. Međutim u pismu koje je poslala Braverman šalje i prilično jasnu poruku Truss šta misli o njenom djelovanju posljednjih nekoliko dana.

“Svima je očigledno da prolazimo kroz burno vrijeme. Zabrinuta sam oko smjera ove vlade. Ne samo da smo prekršili ključna obećanja koja su obećana našim biračima, već imam ozbiljnu zabrinutost u vezi sa opredijeljenošću ove vlade da poštuje obaveze iz manifesta, kao što je smanjenje ukupnog broja migracija i zaustavljanje ilegalne migracije, posebno opasnih malih brodskih prelaza. Bila mi je velika čast služiti u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Čak i za kratko vrijeme koliko sam ovdje, bilo je vrlo jasno da ima mnogo toga da se uradi u smislu ispunjavanja prioriteta Britanaca. Oni zaslužuju policiju koju mogu poštovati, imigracionu politiku koju žele i za koju su glasali u tako nedvosmislenom broju na prošlom izboru, i zakone koji služe javnom dobru, a ne interesima sebičnih demonstranata”, napisala je Braevrman.

Mediji u Velikoj Britaniji ističu kako slanje dokumenta putem privatnog maila, barem u ovom slučaju, nije prekršaj koji bi trebao dovesti do smjene ili ostavke ministra. Također, spekulira se da je do smjene Braverman došlo po naredbi novog ministra finansija Jeremyja Hunta ili da je premijerka ovime pokušala ojačati svoj položaj u Vladi. Prema prvim dostupnim informacijama umjesto Braverman na mjesto prvog čovjeka Ministarstva unutrašnjih poslova će stići Grant Shapps nekadašnji ministar transporta dok je premijer bio Boris Johnson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!