Ljudi s djecom u pidžamama hrle na havajski vulkan da bi vidjeli usijanu lavu

Svijet 02. dec 202207:15
Izvor: Handout / US Geological Survey / AFP

Posmatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ove sedmice počeo erumpirati prvi put od 1984. godine.

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, desetine ljudi, uključujući porodice s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.

Izvlače stolice i vreće za kampiranje iz svojih vozila te se smještaju kako bi nekoliko sati posmatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju usporavati i širiti se, izvijestile su vlasti, i ostaju više pet kilometara udaljeni od obližnje autoceste.

Havajski vulkanski opservatorij Geološkog instituta SAD-a saopćio je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Također je rekao kako još detektira seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerovatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog oceana i dio je lanca vulkana koji su formirali otoke Havaje. Posljednji put je erumpirao u martu i aprilu 1984., šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na otoku.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je kako je otvorila dva skloništa na otoku kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopćila je agencija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar