Luksemburg prva zemlja u Evropi koja legalizuje uzgoj i upotrebu kanabisa

Svijet 22. okt 202116:46 > 16:46
Izvor: Freeimages

Kako navodi Guardian, Luksemburg je prva zemlja u Evropi koja legalizuje proizvodnu i potrošnju kanabisa, a prema novima zakonima, punoljetnim osobama će biti dozvoljeno da uzgajaju do četiri biljke kanabisa u svojim domovima ili baštama.

Obavijest luksemburške vlade u petak je donijela “fundamentalne promjene u pristupu zemlje rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa” jer su se zabrane koje su imale za cilj odvratiti stanovništvo od upotrebe pokazale neuspješnima, piše Guardian.

Trgovina sjemenkama će također biti dozvoljena bez ikakvih ograničenja u pogledu količine ili nivoa tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka.

Vlada je rekla da će biti moguće kupiti sjemenke u trgovinama, uvesti ih u zemlju ili kupiti putem interneta.

Također postoji namjera da se omogući domaća proizvodnja sjemenki za komercijalne svrhe, ali planovi za nacionalni proizvodni lanac i državno reguliranu distribuciju odloženi su zbog pandemije koronavirusa.

Ministrica pravde Sam Tanson opisala je promjenu zakona o domaćoj proizvodnji i potrošnji kao prvi korak.

“Shvatili smo da moramo djelovati, imamo problem s drogom, a kanabis je droga koja se najviše koristi i veliki je dio ilegalnog tržišta”, rekla je ona.

“Želimo da počnemo tako što ćemo omogućiti ljudima da ga uzgajaju kod kuće. Ideja iza ovoga je da potrošač ne bude u ilegalnoj situaciji ako konzumira kanabis i da ne podržavamo cijeli ilegalni lanac od proizvodnje preko transporta do prodaje uz koji je vezano puno problema. Želimo učiniti sve što možemo da se što više udaljimo od ilegalnog crnog tržišta,” rekla je ona.

Za domaće uzgajivače, mjesto uzgoja njihove četiri biljke bit će ograničeno na uobičajeno mjesto stanovanja, u zatvorenom ili na otvorenom, na balkonu, terasi ili u vrtu.

Zabrana konzumacije i transporta kanabisa ili proizvoda od kanabisa u javnosti ostaje na snazi, a trgovina kanabisom ili proizvodima od kanabisa, sem u slučaju sjemenki, također ostaje zabranjena.

Međutim, zakon se ublažava u tome što konzumacija i transport količine do 3 grama više neće predstavljati krivično djelo nego prekršaj, te će kazne biti drastično smanjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar