Macron: Francuska je spremna priznati palestinsku državu, ali u korisnom trenutku

Svijet 28. maj 202422:00 1 komentar
Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da je potpuno spreman da prizna palestinsku državnost, ali da to mora biti u korisnom trenutku.

“Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu. Mislim da ovo priznanje mora biti u korisnom trenutku”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Njemačkoj.

Naglasio je potrebu da politički proces da korisne rezultate i dodao da neće posegnuti za emocionalnim priznanjem.

Macron je kazao da ne postoje dvostruki standardi u pogledu civila koji stradaju u sukobima u različitim dijelovima svijeta.

Situaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti brutalnih izraelskih napada, Macron je opisao užasavajućom.

“Operacije se moraju zaustaviti u Rafahu”, poručio je francuski predsjednik.

Macron je ponovio da Izrael ima pravo da se brani, ali je napomenuo da se to mora učiniti uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava.

Također je rekao da ne postoji sigurno mjesto za palestinske civile u Pojasu Gaze.

“Podržavamo zahtjev Alžira da se održi hitan sastanak u Ujedinjenim nacijama i radimo s Alžirom i svim našim partnerima u Vijeću sigurnosti na zajedničkoj rezoluciji koja bi odgovorila na humanitarnu hitnost na terenu i dala odgovore u smislu prekida vatre i davanja jasnog mandata UN-a za Gazu”, kazao je Macron.

Naglasio je da je i Francuska spremna da radi na mirovnom rješenju i da bi trenutno najkorisniji potez bio proglašenje prekida vatre.

Irska, Norveška i Španija službeno su danas priznale Palestinu kao državu, a belgijski zvaničnici rekli su da će još malo pričekati na korisni učinak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare