Macron: Twitter će se boriti protiv ekstremističkog sadržaja

Svijet 03. dec 202209:00
Izvor: Pixabay

Platforma Twitter posvetit će se eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja na internetu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za vrijeme posjete SAD-u i susreta s vlasnikom te društvene mreže Elonom Muskom.

Macron se susreo s novim vlasnikom Twittera tokom posjete SAD-u i imao je “jasan i iskren razgovor”, tvitao je francuski premijer u petak.

Macron je rekao da je Elon Musk potvrdio učestvovanje Twittera u inicijativi Christchurch Call pokrenutoj nakon terorističkih napada na Novom Zelandu.

“Nigdje nema mjesta za teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj”, rekao je Macron.

Macron i Musk također su razgovarali o “transparentnim korisničkim politikama, značajnom jačanju moderiranja sadržaja i zaštiti slobode govora”, rekao je Macron.

“Twitter mora uložiti napore da se uskladi s evropskim propisima”, dodao je.

Otkako je Musk preuzeo Twitter, javila se velika zabrinutost da bi više govora mržnje moglo završiti na platformi pod njegovim vodstvom i nakon velikih rezanja radnih mjesta koje je proveo.

Musk je sam izazvao takvu zabrinutost opetovanim kritikama da je Twitter previše ograničio slobodu govora na platformi.

Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pokrenuli su 2019. godine inicijativu Christchurch Call koja je dovela do udruživanja svjetskih čelnika s tehnološkim kompanijama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi se uhvatili u koštac s terorističkim i ekstremističkim sadržajem na internetu.

Inicijativa je nazvana po gradu na Novom Zelandu u kojem je naoružani napadač ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije 2019. godine.

Napade je prenosio uživo na Facebooku 17 minuta prije nego što je društvena mreža uklonila prijenos, a zatim su se brzo proširili isječci iz videa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar