Mađarski slogan povodom predsjedavanja Vijećem EU zvuči poznato: Trump je imao MAGA, Orban ima MEGA

Svijet 19. jun 202414:01 0 komentara
REUTERS/Leah Millis/File Photo

Mađarska je predstavila “Učinimo Evropu ponovo velikom” (Make Europe Great Again) kao slogan za svoje predstojeće šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, period u kojem će mađarske diplomate predsjedavati važnim sastancima u Briselu i oblikovati političku agendu bloka. Kako piše Politico, ovaj slogan podsjeća na slogan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Učinite Ameriku ponovo velikom” (Make America Great Again) bio je Trumpov slogan tokom kampanje kada je 2016. godine uspješno vodio kampanju da postane predsjednik SAD-a. Trump nastoji da se vrati u Bijelu kuću na izborima koji će se desiti tokom mađarskog predsjedavanja Vijećem EU.

To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno trebamo biti jači nego pojedinačno, ali da nam treba dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo. Također oslikava ideju da je Evropa u stanju da postane nezavisni globalni akter u našem svetu koji se transformiše”, rekao je mađarski ministar za pitanja EU-a János Bóka.

Kako navodi Politico, novinari su na konferenciji za medije doveli u pitanje sličnosti mađarskog slogana sa Trampovim sloganom.

Nemate osjećaj déjà vua zbog Trumpovog slogana. Ne znam da li je Donald Trump ikada želeo da Evropu ponovo učini velikom”, rekao je Boka.

Predsjedništvo je također predstavilo Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Bóka opisao kao “suštinu mađarske genijalnosti”.

Ministar je objasnio da će Mađarska iskoristiti svoje predsjedavanje za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog dogovora koji je “usredsređen na poljoprivrednike” i traženje “efikasnije zaštite vanjskih granica, za upravljanje osnovnim uzrocima migracija – i za poboljšanje efikasnije politike povratka”.

Naveo je da će biti aktivnih napora da se unaprijedi napredak EU u proširenju i da Mađarska želi da vidi “značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine”.

Kako navodi Politico, postojala je bojazan da Budimpešta želi da izbaci iz kolosijeka ili da uspori kandidaturu Kijeva, s obzirom da je Viktor Orban otvoreno nastojao da potkopa odnose s Ukrajinom i tražio bliže veze s Moskvom.

Očekuje se da će nosilac rotirajućeg predsjedavajućeg Vijeća EU biti neutralan posrednik i ostaviti po strani svoje nacionalne interese kako bi osigurao donošenje zakona. Međutim, kako navodi Politico, evropski političari se plaše da će Budimpešta iskoristiti poziciju visokog profila u svoju korist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!