Masakr u osnovnoj školi u Teksasu: Ubijeno 19 djece i dvoje odraslih

Svijet 25. maj 202207:072 komentara
Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

U osnovnoj školi u Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno najmanje 19 djece i dvije odrasle osobe. Do pucnjave je došlo u 11:17 sati po teksaškom vremenu (19:18 po našem vremenu) u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.

Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je povrijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih oko 500 i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

Istraga je u toku, a više informacija očekuje se danas.

Zastave na pola koplja

Predsjednik SAD-a Joe Biden razgovarao je s teksaškim guvernerom Gregom Abottom i ponudio mu svaku potrebnu pomoć u vezi sa posljedicama strašne pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu, izvijestila je Bijela kuća.

Biden je iz aviona razgovarao s guvernerom Abottom i ponudio mu svu i svaku potrebnu pomoć, objavila je na Twitteru direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield.

Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Biden je informisan o pucnjavi u predsjedničkom avionu Air Force One pri povratku s puta po Aziji, objavila je na Twitteru press sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Dodala je kako su predsjednikove molitve sa porodicama pogođenima tim groznim događajem. U objavi izdanoj prije slijetanja, Biden je naredio da zastave na Bijeloj kući i američkim saveznim i javnim zgradama budu spuštene na pola koplja do 28. maja.

Napadač djelovao sam

Vlasti su objavile da je 18-godišnji Salvador Ramos otvorio vatru u osnovnoj školi u Južnom Teksasu oko 130 kilometara zapadno od San Antonija, usmrtivši najmanje 19 djece i dvije odrasle osobe, prije nego je i sam usmrćen kada je intervenisala policija. Vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Dva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

To je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar