Masovnom ubici Breiviku danas počinje saslušanje za puštanje na uslovnu kaznu

Svijet 18. jan 202208:50 9 komentara
Reuters

Norveški sud će ove sedmice saslušati masovnog ubicu Andersa Behringa Breivika da objasni zašto vjeruje da bi trebao biti pušten iz zatvora nakon što je proveo više od decenije iza rešetaka.

Zahtjev za prijevremeno puštanje

Breivik, krajnje desničarski ekstremista, ubio je 77 ljudi u najgorem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u julu 2011. Ubio je osam osoba autobombom u Oslu, a zatim 69, većinom tinejdžera u omladinskom kampu Laburističke partije.

Breivik, koji sada ima 42 godine, služi maksimalnu kaznu u Norveškoj od 21 godinu, koja se može produžiti na neograničeno vrijeme ako se smatra da je kontinuirana prijetnja društvu.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnog grada, gdje Breivik služi kaznu, počet će saslušavanje u utorak nakon što je kancelarija državnog tužioca u Oslu prošle godine odbila Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, javlja Reuters.

“Naš stav je da je neophodno (nastavkom) zatvaranja da zaštitimo društvo”, rekla je za Reuters odgovorna tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Postupci će se održavati tokom perioda od najviše četiri dana u improvizovanoj sudnici u zatvoru Skien, a odluka se očekuje sedmicu dana kasnije, javlja Reuters.

Izgubio slučaj za ljudska prava

Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može podnijeti zahtjev za novo ročište za uslovnu kaznu za godinu dana, rekao je Karlsdottir.

Breivik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova skoro izolacija u ćeliji s tri sobe bila nehumana.

Evropski sud za ljudska prava odbio je kasniju žalbu.

Neki su izrazili zabrinutost da će on iskoristiti ovosedmično pojavljivanje pred sudom da izrazi antimuslimanski stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (9)

Vidi sve komentare