Međunarodni sud pravde: Nema dokaza za ruske tvrdnje o genocidu u Ukrajini

Svijet 16. mar 202217:14 > 19:48 4 komentara
N1

Međunarodni sud pravde UN-a (ICJ) u Hagu je pozvao Rusiju da zaustavi invaziju u Ukrajini te naveo da nisu prepoznati nikakvi dokazi koji bi podržali tvrdnje Kremlja da je Ukrajina počinila genocid nad stanovništvom koje govori ruski jezik na istoku zemlje, piše The Guardian.

Sud je sa 13 glasova za i dva protiv donio odluku da “Ruska Federacija odmah obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine”.

Samo su ruske i kineske sudije glasale protiv ove naredbe, navodi The Guardian.

Ova odluka je odgovor na žalbu koju je Ukrajina uputila ovom sudu 26. februara, u kojoj se traži hitna odluka o nedokazanim tvrdnjama Rusije da su ukrajinske snage počinile genocid u enklavama koje podržava Rusija u Lugansku i Donjecku, regijama u istočnoj Ukrajini. Ove tvrdnje je Kremlj koristio da opravda rat u Ukrajini.

Ruski predstavnici nisu prisustvovali početnom ročištu o ovom slučaju, niti su se pravni zastupnici Rusije pojavili da čuju današnju presudu.

Umjesto toga, poslali su pismo sudu tvrdeći da ICJ nije nadležan za slučaj.

Predsjednica suda, Joan Donoghue, odbacila je argument Rusije, ističući da su Vladimir Putin i drugi visoki ruski zvaničnici često tvrdili da je navodni genocid razlog za napad.

“Ukrajina je odnijela potpunu pobjedu u svom sporu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. ICJ je naredio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obvezujuća prema međunarodnom pravu. Rusija se mora odmah more toga pridržavati. Ignoriranje naredbe dodatno će izolirati Rusij”, napisao je Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Twitteru.

Kako piše novinar Julian Borger, malo je vjerovatno da će ova presuda uticati na Putinove odluke, ali ipak pruža autoritativno pobijanje njegovog izgovora za početak rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad