Ministar vanjskih poslova Finske: Potreban “time-out” u pregovorima s Turskom

Svijet 24. jan 202312:121 komentar
Izvor: Pixabay

Ministar vanjskih poslova Finske rekao je danas da je potrebna pauza od nekoliko sedmica u pregovorima Finske i Švedske s Turskom o njihovoj prijavi za pridruživanje vojnom savezu NATO.

Turski predsjednik rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba očekivati podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Štokholmu tokom vikenda, tokom koje je spaljen Kur’an.

Potreban je “time-out” prije nego što se vratimo na trosmjerne razgovore i vidimo gdje smo kada se slegla prašina nakon trenutne situacije, tako da još ne treba donositi zaključke“, rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za Reuters u telefonskom intervjuu.

“Mislim da će biti pauza od nekoliko sedmica”, dodao je on.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a sada im je potrebna podrška svih sadašnjih država NATO-a za to.

Međutim, Turske vlasti su navele da posebno Švedska mora zauzeti jasniji stav protiv onoga što Ankara naziva teroristima, što su uglavnom kurdski militanti i grupe koju okrivljuje za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u ponedjeljak da će predsjednički i parlamentarni izbori biti pomjereni za mjesec dana na 14. maj.

Haavisto je rekao da je u ponedjeljak razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Naravno da oni osjećaju pritisak od predstojećih izbora sredinom maja i zbog toga je razumljivo da je diskusija na mnogo načina postala zahuktala u Turskoj“, rekao je Haavisto.

Komentari

Vaš komentar