Ministar vanjskih poslova Francuske: Priznanje Palestine za nas nije “tabu”, ali sada nije pravi trenutak

Svijet 22. maj 202415:17 0 komentara
REUTERS/Mohamed Azakir

Ministar vanjskih poslova Francuske izjavio je da priznanje palestinske države nije "tabu" za njegovu zemlju, ali da Pariz smatra da sada nije pravi trenutak za to, prenosi AFP.

Izjava je uslijedila nakon što su Norveška, Irska i Španija objavile da će formalno priznati palestinsku državu 28. maja.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne je u izjavi za AFP naveo:

Naš stav je jasan: priznanje palestinske države nije tabu za Francusku. Ova odluka mora biti korisna, odnosno omogućiti odlučujući iskorak na političkom planu. Francuska ne smatra da su do sada postojali uslovi da ova odluka ima stvarni uticaj na ovaj proces. Decenijama se formalno priznanje palestinske države smatra završnicom mirovnog procesa između Palestinaca i njihovih izraelskih susjeda”.

Sjedinjene Američke Države i većina zapadnoevropskih država izjavile su da su spremne jednog dana priznati palestinsku državnost, ali ne prije nego što se postigne dogovor o teškim pitanjima poput konačnih granica i statusa Jerusalema, navodi AFP.

U međuvremenu je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke ponovo naglasio podršku njegove zemlje rješenju s dvije države u odgovoru na novinarsko pitanje.

Nezavisna palestinska država ostaje čvrst cilj njemačke vanjske politike“, rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da je za postizanje tog cilja potreban proces dijaloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!