Na zahtjev Rusije: Sutra hitna sjednica Ujedinjenih nacija o Zaporožju

Svijet 10. aug 202215:48 > 19:58 1 komentar
Shutterstock

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da je Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sjednica će biti održana sutra u New Yorku, rekao je on.

Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara vještačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto skapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedjeljak da Kijev drži cijelu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja, piše Nova.rs.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara saopštila je da je Kijev 7. avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 milimetara sa kasetnom bojevom glavom, čiji su dijelovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta i da je prije toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad