Nakon 11 godina masakra: U Norveškoj otvoren spomenik žrtvama Andersa Breivika

Svijet 19. jun 202209:50 0 komentara
NTB/Lise Aserud via REUTERS

U Norveškoj je otkriven spomenik žrtvama masovnog ubice i neonacista Andersa Behringa Breivika koji čini 77 bronzanih stubova koji predstavljaju po jednog ubijenog u napadu 2011. godine.

Ceremoniji koja je obavljena skoro 11 godina nakon smrtonsonog napada prisustvovali su preživjeli, porodice žrtava, premijer Јonas Gahr Store i princ Haakon.

“Potrebno nam je mjesto koje će nas zauvijek podsjećati na one koje smo izgubili, mjesto sa kojeg će naša dijeca i unuci učiti šta se desilo i o posljedicama ekstremizma i mržnje”, naglasio je Store.

NTB/Lise Aserud via REUTERS

Breivik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu skrivenu u kombiju nedaleko od sjedišta administracije u Oslu, gdje je poginulo osam osoba, nakon čega se uputio na ostrvo Utoya.

Na ostrvu je, preobučen u policajca, ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera koji su bili u omladinskom kampu Laburističke stranke

On je rekao da je napad izvršio jer su žrtve prihvatile multikulturizam.

REUTERS/Gwladys Fouche (Anders Behring Breivik na suđenju)

Breivik je 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora, što je najstroža kazna u Norveškoj i koja može biti produžena sve dok on bude smatran prijetnjom po društvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad