NATO reagovao na Putinov plan: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

Svijet 27. mar 202312:16
AFP/Reuters/Ilustracija

NATO je osudio "opasnu" nuklearnu retoriku Vladimira Putina nakon što je ruski predsjednik najavio planove za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji dok su ruske snage pojačale granatiranje ukrajinskog grada Avdiivka na liniji fronta, javlja Reuters.

Ovaj potez, iako nije neočekivan, jedan je od najizraženijih nuklearnih signala Rusije do sada i predstavlja upozorenje NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini, koja je kao odgovor pozvala na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna. NATO je na oprezu i pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakve promjene u ruskom nuklearnom držanju koje bi nas navele da prilagodimo vlastito“, rekla je u nedjelju glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Putin je u subotu svoj plan za Belorusiju uporedio sa Sjedinjenim Državama koje postavljaju svoje oružje u Evropi, insistirajući da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog naopružanja.

Lungescu je rekla da su Putinove tvrdnje po pitanju raspoređivanja američkog oružja u inostranstvu neistinite.

Rusko pozivanje na NATO-ovo dijeljenje nuklearnog oružja je potpuno pogrešno. NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obaveza. Rusija je konzistentno kršila svoje obaveze o kontroli naoružanja”, navela je ona u saopćenju.

Šef ukrajinske bezbjednosti Oleksij Danilov rekao je da će ruski plan destabilizovati Bjelorusiju te da je tu zemlju Moskva uzela za “taoca”.

Među ostalima koji su osudili Putinov plan bili su Litvanija, koja je rekla da će pozivati na nove sankcije Moskvi i Minsku, dok je visoki predstavnik EU za politiku Josep Borrell pozvao Bjelorusiju da ne bude domaćin oružja i zaprijetio dodatnim sankcijama.

Bjelorusija i Rusija imaju bliske vojne veze, a Minsk je dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju kao polaznu tačku za invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Stručnjaci smatraju da je potez Rusije značajan jer je do sada nije rasporedila nuklearno oružje van svojih granica, za razliku od Sjedinjenih Država. Ovo će možda biti prvi put od sredine 1990-ih da to planira učiniti.

Zvaničnici SAD-a su umanjili zabrinutost oko planiranog ruskog raspoređivanja nuklearnog oružja.

Mogu vam reći da nismo vidjeli ništa što bi ukazivalo na to da se gospodin Putin sprema da koristi taktičko nuklearno oružje na bilo koji način u Ukrajini“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u nedjelju za CBC.

Također je rekao da nije primjećeno ništa što bi moglo navesti SAD da promijeni svoju politiku po ovom pitanju.

Kako navodi Reuters, taktičko nuklearno oružje je ono koje se koristi za postizanje specifičnih dobitaka na bojnom polju, a ne ono koje može uništiti gradove. Nejasno je koliko takvog oružja ima Rusija, budući da je tema i dalje tajna još of Hladnog rata.

Putin je jučer izjavio da zapadne sile grade novu “osovinu” sličnu partnerstvu Njemačke i Japana tokom Drugog svjetskog rata, dok je poricao da Rusija gradi vojni savez sa Kinom.

“Postapokalitične scene”

Na bojnom polju, rusko granatiranje je dovelo do skoro potpunog zatvaranja grada Avdiivka na istoku Ukrajine, samo 90 km jugozapadno od opkoljenog Bakhmuta, rekao je u nedjelju visoki regionalni zvaničnik.

Žao mi je što to moram reći, ali Avdiivka sve više liči na mjesto iz postapokaliptičnih filmova“, rekao je Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave.

Rusi su gađali dvije visoke zgrade u tom gradu, 10 km od sjeverne periferije grada Donjecka koji je pod kontrolom Moskve od 2014. godine.

Ukrajinska vojska je prošle sedmice upozorila da bi Avdiivka mogla postati “drugi Bakhmut”, grad koji je pretvoren u ruševine nakon žestokih borbi.

Rusija nastavlja sa napadom na Bakhmut, dok su ukrajinske snage odbile više od 60 napada u posljednja 24 sata na istočnom frontu, neke u pravcu Avdiivke, saopštio je u ponedjeljak ukrajinski generalštab.

Bakhmut je glavna meta za Rusiju dok pokušava u potpunosti zauzeti ukrajinski industrijalizirani region Donbasa. Ruski komandanti izrazili su uvjerenje da će grad uskoro pasti, ali su takve tvrdnje nestale usred teških borbi.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage gađale vojne ciljeve u regionima Harkova, Donjecka, Zaporožja i Hersona, uzrokujući značajne ukrajinske žrtve. Ministarstvo je također saopštilo da je u nedjelju oboren ukrajinski dron južno od Moskve, dodajući da su tri osobe povrijeđene, a stambeni blokovi oštećeni u napadu dronom.

Rusija je u prošlosti tvrdila da su ukrajinski dronovi doletjeli na njenu teritoriju i oštetili civilnu infrastrukturu, tvrdnju koju Kijev demantuje.

Reuters navodi da novinari nisu mogli samostalno provjeriti izvještaje sa bojnog polja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare