Navijačice se osjećaju sigurno u Kataru zbog ograničene konzumacije alkohola

Svijet 06. dec 202216:19
Izvor: Navijači Tunisa gledaju utakmicu protiv Danske. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Činjenica da se Svjetsko prvenstvo u nogometu održava u konzervativnoj zemlji poput Katara gdje je prodaja alkohola veoma ograničena je izazvala ogorčenje kod mnogih navijača, međutim žene koje prisustvuju ovom događaju su za Reuters izjavile da je to je dovelo do sigurnije atmosfere.

“Očekivala sam veoma opasno mjesto za žene. Nisam mislila da ću ovdje biti sigurna… od dolaska ovdje to nije bio slučaj, kao putujuća navijaćica mogu reći da sam se osjećala vrlo sigurno,” izjavila je navijačica Engleske Ellie Molloson Reuters za Reuters.

Molloson, koja je ambasadorica kampanje za borbu protiv seksizma u fudbalu pod nazivom HerGameToo, rekla je da je njen otac bio toliko zabrinut da ju je otpratio u Katar kako bi osigurao da će biti sigurna, ali se na kraju pokazalo da to nije bilo potrebno.

Devetnaestogodišnjakinja je rekla da je nedostatak alkohola doprinio sigurnojoj atmosferi oko utakmica na Svetskom prvenstvu, ali da je to po njenom mišljenju bilo uglavnom zbog kulturološki kulturna.

Mislim da je to zapravo zbog društveno konzervativnijeg društva. Mislim da alkohol malo više doprinosi neprijateljstvu, a ne stvarima kao što su dobacivanje, zviždanje i seksualno uznemiravanje“, objasnila je ona.

Volim puno zezanja, volim dobru atmosferu, nemaš baš toliko toga ovdje, jako je drugačije, ali uz to je i mnogo ugodnije, mnogo više za porodicu… ali nije baš ista atmosfera kao u Engleskoj”, dodala je.

Argentinska navijačica Ariana Gold (21) rekla je za Reuters da je bila nervozna prije putovanja na Bliski istok jer nije znala šta da očekuje.

Za žene je zaista lijepo, jako volim fudbal i kada sam bila u svojoj zemlji mislila sam da je možda ovo (Katar) područje samo za muškarce, a možda da je i neprijatno za žene, ali ne, meni je veoma udobno i to ovde je veoma lijepo“, rekla je ona.

Alkohol je dostupan u nekim barovima i hotelima u Kataru, ali je uočljiv nedostatak potrošnje koja se obično viđa na najvećem svjetskom fudbalskom turniru.

I dalje je prilično dobra atmosfera, iako nema pića i svi su razumni. Svi se snalaze i svi su zadovoljni“, rekla je navijačica Engleske Emma Smith, te istakla da se osjećala veoma sigurno u Kataru.