Nazire li se nova obojena revolucija: Protesti u Kini, prvi put od 1989.

Svijet 28. nov 202219:44
Izvor: REUTERS/Tyrone Siu

Prvi put poslije 1989. godine građani u Kini protestuju na ulicama, i to zbog drastičnih korona mjera. Demonstranti se masovno sukobljavaju sa policijom, a glavni zahtjev je - odlazak sa vlasti Komunističke partije i Si Đinpinga, koje građani krive za praktično trogodišnji karantin.

Masovna pobuna naroda u desetinama kineskih gradova zbog strogih kovid ograničenja. U Šangaju policijske barikade i privođenja. Priveden je i pretučen i BBC-jev novinar. Kinezi su nezadovoljni jer dok u Kataru na stadionima niko ne nosi maske u zemlji su na snazi još rigoroznije mjere.

„Ono što pitate ne odražava ono što se zapravo dogodilo. Kina je pratila dinamičnu politiku nulte tolarancije Covida -19 i vršila je prilagođavanja na osnovu realnosti na terenu. Vjerujemo da će uz vodstvo Komunističke partije Kine i saradnju kineskog naroda, naša borba protiv COVID-19 biti uspješna“, naveo je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijan.

Ali upravo su Komunistička partija Kine i njen lider Si Điping sporni. Demonstranti masovno traže ostavku neprikosnovenog lidera. Od zahtjeva povezanih sa kovidom brzo se stiglo do političkih. Ali analitičari smatraju da se represivni aparat još drži uzdržano.

„Mislim da je u pitanju i jedno i drugo. Mislim da je politika nulte tolerancije od kovida bila neka vrsta iskre koja je zapalila ovaj talas protesta, ali ispod toga sve više vidimo da ljudi izražavaju pritužbe, na prirodu političkog sistema“, navodi docent za politiku i međunarodne poslove na Prinston univerzitetu Rori Trueks.

Sa druge strane se još ne pominje, ali se nagovještava da bi to mogla da bude priprema za neku obojenu revoluciju. Kinezi se organizuju od Tokija do Londona. Početak je, ipak, bio u Ujgurskoj proviciji, zbog koje Zapad već godinama proziva Peking.

„Ovo je protest u znak solidarnosti sa ljudima koji su poginuli u požaru u Urumćiju, jer zbog kovid i birokratske kontrole vlade vatrogasna vozila nisu mogla uspjeli da ugase vatru“, navodi kineski demonstrant u Londonu.

U Pekingu je danas mirno. Vlasti pojačavaju mjere kontrole i nastavljaju masovna testiranja i prijetnje novim lok daunom.

Za to vreme kineske berze bilježe oštar pad i odliv investicija. Kao posljedica požara u Sinđangu i pobune naroda, pa pada tražnje, nafta je danas na svjetskim tržištima na najnižoj ceni još od decembra 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar