Nepal registrovao prvi istospolni brak: Aktivisti pozdravili potez kao pobjedu za LGBT prava

Svijet 30. nov 202311:55 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Vlasti u zapadnom okrugu Lumjung u Nepalu zvanično su u srijedu registrirale brak Maye Gurung (35) i Surendre Pandeyja (27).

Registracija prvog ovakvog braka se dogodila pet mjeseci nakon što je Vrhovni sud izdao privremenu naredbu kojom se istospolnim parovima dozvoljava da registriraju svoje brakove.

Tajvan je jedino drugo mjesto u Aziji koje je legaliziralo istospolne brakove.

Gospođa Gurung je rekla za BBC da je registracija njihovog braka “veliki dan ne samo za njih kao par, već i za sve seksualne manjine u Nepalu”.

“Borba za prava nije laka. Mi smo to uradili. I biće lakše budućim generacijama”, rekla je ona. “Registracija nam je otvorila vrata za mnogo stvari.”

Par je rekao da žele otvoriti zajednički bankovni račun i podijeliti vlasništvo nad zemljištem koje su kupili. Ali njihov najveći san je da usvoje dijete kada im finansije budu stabilnije. Zajedno su skoro deceniju. Par se vjenčao na ceremoniji u hramu 2017. godine i ove godine je tražio pravno priznanje svoje zajednice.

Vodeći aktivista za LGBT prava u Nepalu Sunil Babu Pant nazvao je to “historijskim trenutkom” i pobjedom seksualnih i rodnih manjina.

“Sada možemo registrirati brak kao i obični parovi. Ali i dalje moramo raditi mnogo više kako bismo stekli druga prava”, rekao je on za BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!