Njemačka obustavlja odobrenje za plinovod Sjeverni tok 2

Svijet 16. nov 202117:22 > 17:23
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP /Ilustracija

Cijene prirodnog plina u Europi porasle su u utorak nakon što je Njemačka potvrdila da je obustavila proces certificiranja kontroverznog novog ruskog plinovoda pod nazivom Sjeverni tok 2.

Njemački regulator energetskog tržišta izdao je saopštenje u kojem kaže da ne može certificirati Sjeverni tok 2 kao neovisnog operatera jer je kompanija sa sjedištem u Švicarskoj, a ne u Njemačkoj.

“Nakon temeljitog pregleda dokumentacije, [regulator] je zaključio da bi bilo moguće certificirati operatera plinovoda Sjeverni tok 2 samo ako je taj operater organiziran u pravnom obliku prema njemačkom zakonu”, dodaje se u saopštenju.

Njemačka odluka dolazi u vrijeme rastuće napetosti između Europske unije i Rusije oko Ukrajine i migrantske krize na granici Bjelorusije i Poljske, piše CNN.

EU prima oko 40 posto svog prirodnog plina iz Rusije. Sjeverni tok 2, koji zaobilazi Ukrajinu i povezuje Rusiju izravno s Njemačkom, dovršen je u septembru uprkos godinama protivljenja zemalja uključujući Sjedinjene Države, koje su upozoravale da će pojačati utjecaj Moskve u Europi.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da je Europska unija suočena s “izborom” između podrške Ukrajini ili odobravanja Sjevernog toka 2.

“Nadamo se da će naši [europski] prijatelji možda prepoznati da će se uskoro doći do izbora između uključivanja sve većeg broja ruskih ugljikovodika u ogromne nove cjevovode i zalaganja za Ukrajinu i zalaganja za cilj mira i stabilnosti”, rekao je Johnson u Londonu.

Rusija je ove godine negirala da uskraćuje plin Europi kako bi stekla političku polugu, ali potpredsjednik vlade Alexander Novak rekao je prošlog mjeseca da bi “rani završetak certificiranja” za Sjeverni tok 2 pomogao “hlađenju trenutne situacije”.

Cijene prirodnog plina ove su godine skočile širom Europe, gdje gorivo igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije i grijanju domova. Vodeći stručnjaci u industriji već su upozoravali na opasnost od nestašice ove zime.

“Iskreno govoreći, trenutno nemamo dovoljno plina. Ne skladištimo za zimsko razdoblje”, rekao je Jeremy Weir, izvršni direktor Trafigura, kompanije za trgovinu energijom, na konferenciji koju je organizirao Financial Times.

“Stoga postoji stvarna zabrinutost da… ako budemo imali hladnu zimu da bismo mogli imati neprestane nestanke struje u Europi”.

Ukrajina upozorila na “trikove” Gazproma

Njemački energetski regulator rekao je da Sjeverni tok 2, koji je u vlasništvu kompanije Gazprom, planira osnovati njemačku podružnicu koja će posjedovati i upravljati njemačkim dijelom plinovoda. Nakon što se glavna imovina i osoblje prebace na podružnicu i pod uvjetom da se zadovolje svi relevantni zakonski zahtjevi, proces certificiranja mogao bi se nastaviti, dodaje.

Ukrajina je pozdravila odluku Njemačke da obustavi proces odobravanja. Ali pozvala je Zapad da ne nasjeda na ono što je nazvano “Gazpromovim trikovima” u najavi osnivanja njemačke podružnice.

“Ovo je ismijavanje europskih pravila. To ne odgovara ni duhu ni slovu europskog zakonodavstva o certifikaciji plinovoda”, rekao je Yuriy Vitrenko, izvršni direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz.

Pozvao je američke vlasti da uvede sankcije operateru Sjeverni tok 2, koje bi trajale dok Rusija ne prestane koristiti plin kao oružje i postupi u skladu s Europskim pravilima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar