Njemačka Ukrajini šalje milijardu eura vojne pomoći

Svijet 11. nov 202215:50
Policajci se slikaju na uništenom ruskom tenku u gradu Iziumu, koji su nedavno oslobodile ukrajinske oružane snage, u oblasti Harkov, Ukrajina, 14. septembra. REUTERS/Gleb Garanich

Njemačka vlada namijenila je dodatnih milijardu eura iz svog budžeta za 2023. godinu za vojnu podršku Ukrajini i ta će suma biti dodijeljena, između ostalog, za odbranu protiv ruskih kibernertskih napada i prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, navodi se u vladinom dokumentu.

Dodjela dodatnih sredstava dolazi u jeku sporenja oko toga treba li Njemačka pojačati vojnu pomoć Ukrajini, koja tvrdi da joj potrebno ofanzovno naoružanje na bojnim poljima, uključujući tenkove, koji bi se borili protiv ruske vojske.

Današnja objava predstavlja pobjedu za Zelene, koalicionu stranku koja je najglasniji zagovornik vojne podrške Ukrajini otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju u februaru.

Njemačka je treći po obimu vojni donator Ukrajine, iako daleko iza Sjedinjenih Država čije su isporuke naoružanja od ključnog značaja za ukrajinske vojne uspjehe, koji su kulminirali oslobađanjem Hersona, najvećeg grada koji je okupirala Rusija, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar