Njemački aerodromi gomilaju kofere, nema ko da ih isporuči putnicima

Svijet 13. jul 202207:19 1 komentar
Freeimages.com/Kay Pat

Usred sezone ljetnjih godišnjih odmora na njemačkim aerodromima se gomila prtljag koji zbog nedostatka osoblja nije izručen vlasnicima, prenose njemački mediji.

Samo na aerodromu u Minhenu je, kako navodi agencija DPA, deponovano nekoliko hiljada komada prtljaga koji je izgubljen na putu do vlasnika. I na najvećem njemačkom aerodromu u Frankfurtu broj kofera koji nisu izručeni vlasnicima dostigao je nekoliko hiljada, prenosi Hina.

Osim manjka osoblja, kao jedan od razloga uprava aerodroma u Frankfurtu navodi i veliki broj kašnjenja letova. Lufthansa, kojoj aerodrom u Frankfurtu služi kao baza, ukinula je dodatne letove sve dok se situacija s nagomilanim koferima ne normalizuje.

Reuters/ Jimmy Nguyen

Aerodrom u Diseldorfu, treći po veličini u Njemačkoj, nije u stanju da proijceni broj izgubljenih kofera koji se nalaze u njihovim skladištima, pa upućuju na avio-kompanije koje vode statistike o izgubljenom prtljagu.

Slična je situacija i s manjim aerodromima, poput onih u Hamburgu, Hanoveru ili Štutgartu, koji rade na granici svojih kapaciteta.

U međuvremenu se kritika zbog haotičnog stanja na njemačkim aerodromima, u kojima se satima čeka na predaju prtljaga i na sigurnosne preglede, sa avio-kompanija i uprava aerodroma djelimično usmjerila i na saveznu vladu.

„Situacija na našim aerodromima je davno bila predvidiva. Zašto vladi treba pet nedjelja za izdavanje specijalnih dozvola za uvoz radnika iz Turske“, pitala je portparolka opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU Anja Karliček.

Ona kaže da su nadležna ministarstva sedmicama ignorisala upozorenja turističke branše i sindikata zaposlenih u vazdušnom saobraćaju.

Ministar saobraćaja Volker Fising je odbacio kritike i rekao da je vlada u roku od nekoliko dana reagovala na zahtjeve turističkih organizacija za izdavanje privremenih dozvola za uvoz radnika iz Turske, koji bi ublažili drastičan nedostatak radne snage na njemačkim aerodromima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad