Njemački ministar izazvao paniku jednom izjavom: ‘Moramo se pripremiti, ako napadnu, postat ćemo glavno čvorište…’

Svijet 02. mar 202419:29 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je kako njemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove pa tako i vojne sukobe. Ali odbacuje optužbe za širenje panike, piše Deutsche Welle.

“Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći”, rekao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung. On je time reagirao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe pa tako i vojne sukobe, širenje panike.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao kako se njemački zdravstveni sistem „osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe”.

“Sjediti prekriženih ruku nije nikakva opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a postala čvorište za opskrbu povrijeđenih i iz drugih zemalja”, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sustava počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast ali da su ti planovi dobili na težini i aktualnosti nakon „razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu”. U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva obrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promjene do ljeta.

“U kriznoj situaciji svaki doktor, svaka bolnica svaki lokalni zdravstveni ured mora znati što uraditi. Potrebne su nam jasne podjele obveza kako bi, npr. mogli bolje rasporediti povrijeđene po bolnicama”, rekao je Lauterbach, piše Deutsche Welle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!