Njemački pekar prodaje “inflacijski hljeb”, razgrabi se u tren oka

Svijet 26. aug 202208:10 0 komentara
Peter F/ Unsplash

Pekar iz njemačkog mjesta Kürtena napravio je inflacijski hljeb kojeg svojim kupcima nudi po simboličnoj cijeni. Na naziv “inflacijski hljeb” potrebno je bilo vremena da se kupci naviknu. “Ovo je hljeb bez puno sastojaka”, objašnjava pekar svoju kreaciju, te dodaje “da u njemu nema ništa skupo".

Uvjeren u svoju ideju, pekar “inflacijskim hljebom” skreće pažnju na svoj novi proizvod. Pekar u “inflacijski hljeb” dodaje kukuruz za okus, a glavni sastojak je pšenično brašno.

Svojim “inflacijskim hljebom” pekar je želio učiniti nešto protiv trenda poskupljenja, javljaju njemački mediji.

Pekar ističe da su i kod njega poskupjeli proizvodi, zbog rastućih troškova sirovine i energije.

“Ne samo ja, nego i moji kupci se bore s rastućim cijenama. Znam to. Zbog toga sam u svoju ponudu uveo “inflacijski hljeb'”, dodao je.

On prodaje “inflacijski ljeb” od 750 grama za 2,50 eura. Kupci rado kupe novi hljeb, kaže pekar iz Kürtena. Pekar u svom asortimanu sada ima hljeb koji bi mogao biti alternativa za one koji hljeb inače kupuju u supermarketu. Novi hljeb po niskoj cijeni zasad će ostati u njegovom asortimanu, kaže Fritzen.

Jeftinija alternativa

Prema pisanju njemačkih medija, u Njemačkoj su cijene hljeba i ostalih pekarskih proizvoda porasle za 15 posto. Cijena kilograma kruha po njihovim izračunima sada košta od osam do deset eura. Ovdje se govori o hljebu koji se prodaje u pekarama, dok su cijene hljeba u supermarketima nešto niže.

U Njemačkoj dosta stanovnika koji su kupovali hljeb u pekarama prije inflacije sada to ne mogu učiniti. Mnogi ističu da sada ne kupuju hljeb u pekari, nego su potražili alternativu, kupuju ga u supermarketu.

Važno je također napomenuti da su pekari jako pogođeni energetskom krizom, kao i rastom cijena sirovina. Na ovu situaciju dodatno utječe i činjenica da je evidentan manjak radne snage u ovom sektoru, prenosi Fenix Magazin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!