Otkrivena pisma Hitlerovog ljekara: Kako je liječio diktatorov glas?

Svijet 06. jun 202221:48 > 22:39
RIO DE JANEIRO CIVIL POLICE / AFP

Švicarski potomak njemačkog ljekara, jednog od njih nekoliko koji su brinuli o zdravlju Adolfa Hitlera, objavio je pojedinosti iz pisma koje otkrivaju kako je otorinolaringolog Carl Otto von Eicken liječio nacističkog diktatora zbog problema s glasom, izvijestio je list "NZZ am Sonntag".

Novine pišu da je Von Eicken liječio Hitlera više puta u periodu od deset godina, počevši od 1935. godine.
Pisma koja je svom rođaku slao Von Eicken otkrio je Robert Dopgen, ljekarov praprapraunuk, koji ih je pronašao istražujući porodične dokumente za školski projekt. Von Eicken je umro 1960. godine.
Britanski historičar Richard J. Evans, stručnjak za njemačku historiju, potvrdio je da su neobjavljena pisma autentična, pišu novine.
Iz pisama se naslućuje ogroman Hitlerov strah od ozbiljne bolesti.
“Ako je nešto loše, apsolutno to moram znati”, rekao je Hitler ljekaru nakon prvih konsultacija u maju 1935., stoji u jednom od pisama.
Švicarski list prenosi kako detalji iz pisama ukazuju i na značaj koji je Hitler pridavao svom glasu.
Iz jednog se pisma doznaje da je operacija uklanjanja polipa bila odložena do održavanja Hitlerovog govora, te da je nacističkom diktatoru savjetovao da odmori glas nakon zahvata.
U svojim pismima Von Eicken nikada nije negirao da je liječio čovjeka čiji su postupci rezultovali milionima zvjerski mučenih i ubijenih ljudi u Drugom svjetskom ratu, piše švicarski list.
Njemački je ljekar nakon rata na pitanje ruskih istražitelja zašto nije ubio Hitlera odgovorio: “Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica”.
Hitler je izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno prije kraja rata.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare