Palestinci pozdravili presudu MSP-a, izraelski ministar najavio da zemlja “neće pristati na to”

Svijet 24. maj 202417:42 0 komentara
REUTERS/Ronen Zvulun/Pool/File Photo

Stižu brojne reakcije na današnju presudu Međunarodnog suda pravde (MSP), koji je naredio Izraelu da zaustavi svoj vojni napad na grad Rafah. Dok su zvaničnici Hamasa i Palestinske uprave (PA) pozdravili presudu, jedan izraelski ministar je već izjavio da njegova zemlja neće poslušati naredbu.

Zvanaičnik Hamasa, Basem Naim, izjavio je:

Pozdravljamo odluku svjetskog suda koji poziva cionističke okupacione snage da prekinu svoju vojnu agresiju na Rafah. Vjerujemo da to nije dovoljno jer je okupaciona agresija širom Pojasa Gaze, a posebno na sjeveru Gaze, jednako brutalna i opasna.

Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da odmah implementira ovaj zahtjev svjetskog suda u praktične mjere kako bi primorao cionističkog neprijatelja da provede odluku.

Pozdravljamo zahtjev suda da dozvoli istražnim odborima da dođu u pojas Gaze kako bi istražili djela genocida nad palestinskim narodom i Hamas se obavezuje da će sarađivati sa istražnim odborima”.

Sličnu poruku poslao je i portparol Palestinske uprave (PA), Abu Rudeineh:

Predsjedništvo pozdravlja odluku Međunarodnog suda pravde, koja predstavlja međunarodni konsenzus o zahtjevu da se zaustavi sveopšti rat u Gazi”.

Iz Izraela dolaze sasvim drugačije reakcije.

Kako javlja Al Jazeera, diplomatski izvori rekli su za izraelski Kanal 13 da će premijer Benjamin Netanyahu sazvati hitan na kojem će biti ministar vanjskih poslova Israel Katz, ministar ratnog kabineta Benny Gantz i pravni savjetnik Vlade.

Prva reakcija na presudu stigla je od krajnje desničarskog ministra finansija Bezalela Smotricha, koji je rekao da njegova zemlja neće poslušati sud.

On je rekao da oni koji zahtijevaju da država Izrael zaustavi rat, zahtijevaju da ona sama odredi da će prestati da postoji.

Nećemo pristati na to. Nastavljamo da se borimo za sebe i za cijeli slobodni svijet. Historija će suditi ko je danas stao uz naciste Hamasa i ISIL-a”, rekao je.

Lider izraelske opozicije Yair Lapid, inače žestok kritičar Netanyahua, također je osudio presudu, navodeći da MSP nije povukao vezu između zahtjeva za prekid borbi i zahtjeva da se vrate izraelski taoci držani u Gazi. On je naveo da to predstavlja “moralni kolaps i moralnu katastrofu“.

U međuvremenu se oglasio i Visoki predstavnik EU, Josep Borrell, te naveo da će EU sada morati da bira:

Kakav će biti odgovor [EU] na presudu Međunarodnog suda pravde koja je danas donesena, kakav će biti naš stav? Morat ćemo birati između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava ili naše podrške Izraelu”.

Zane Dangor, zvaničnik Južne Afrike, koja je od suda tražila ovu mjeru, izjavio je:

Južna Afrika pozdravlja odluku suda koju je danas donio… Ova naredba je revolucionarna jer je prvi put da se eksplicitno spominje da Izrael zaustavi svoju vojnu akciju u bilo kojoj oblasti Gaze. Ovo je de facto poziv na prekid vatre. Naređuje glavnoj strani u ovom sukobu da okonča svoju ratobornu akciju protiv naroda Palestine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!