Peskov: Nema previše nade da će dogovor o izvozu ukrajinskog žita biti produžen

Svijet 03. jul 202313:56 0 komentara
Dmitrij Peskov (Shutterstock)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da "nema previše nade" da će dogovor o izvozu ukrajinskog žita biti produžen, prenosi Reuters.

Sporazum o žitu, koji je garantovao sigurnost brodova žitarica koji idu u i iz ukrajinskih luka kroz vode koje kontroliše Rusija, ističe 18. jula.

Financial Times je u ponedjeljak izvijestio da EU razmatra prijedlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje podružnicu za ponovno povezivanje s globalnom finansijskom mrežom, kao poticaj Moskvi da produži sporazum.

Kada je sporazum potpisan u julu 2022. godine, UN i Rusija su također potpisale memorandum o razumijevanju kojim se UN obavezuju da će omogućiti nesmetan pristup za rusko đubrivo i druge proizvode na globalna tržišta.

Da bi se ispunio memorandum, Rusija kaže da mora biti ispunjeno nekoliko uslova, uključujući readmisiju Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) međunarodnom bankarskom platnom sistemu SWIFT sa sjedištem u Belgiji.

Za sada nemamo šta da kažemo o implementaciji onog dijela sporazuma koji se tiče ruske strane”, rekao je Peskov o izvještaju FT-a.

Za sada konstatujemo da ovaj dio dogovora još uvijek nije ispunjen. Još ima vremena da rok istekne, ali nema puno nade”, dodao je on.

Rosselkhozbank nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar na izvještaj FT-a, niti statusom bilo kakvih pregovora s EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad