Poljska crkva u središtu skandala: Sveštenci organizovali zabavu sa muškom prostitutkom

Svijet 02. okt 202309:49 0 komentara
Ilustracija/ Shutterstock

Katolička crkva u Poljskoj našla se u središtu skandala nakon što je grupa sveštenika organizovala "seks zabavu" na kojoj je muška prostitutka izgubila svijest.

„Događaj je bio isključivo seksualne prirode“, rekao je novinama neimenovani izvor upoznat sa incidentom.

On je otkrio „da su prisutni na zabavi uzimali lijekove za povećanje potencije“, prenosi Index.hr.

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza pišu da je „zabava izmakla kontroli i da je muška prostitutka izgubila svijest“, zbog čega je pozvana hitna pomoć. Međutim, kada su bolničari stigli, odbijen im je ulazak u prostorije. Bolničari su tada navodno pozvali policiju koja im je pomogla da dođu do muškarca koji je pao u nesvjest.

Portparol lokalnog tužilaštva rekao je za Gazetu Wybroczu da je pokrenuta istraga o mogućem nepružanju pomoći osobi čije je zdravlje ugroženo, što je kazneno djelo za koje može da se dobije do tri godine zatvora.

U odgovoru na pitanje novinara lokalna katolička kurija potvrdila je da je došlo do incidenta koji uključuje „intervenciju hitne pomoći i policije u zgradi koja pripada župi“. Rečeno je da je biskup imenovao komisiju koja će hitno objasniti što se dogodilo.

U naknadnom saopštenju, kurija je objavila da se „dosadašnji nalazi komisije razlikuju od informacija koje su iznijeli neki mediji“, iako nije navela koje tačno informacije smatra netačnima.

Događaji su zatim dobili dalji dramatičan tok kada je neko zapalio vrata bazilike u župi u kojoj se navodni incident dogodio. Vatrogasci su ugasili požar, niko tom prilikom nije povrijeđen. Policija je kasnije privela muškarca za koga se sumnja da je podmetnuo požar.

Kurija je objavila da je sveštenik u čijem se stanu dogodio navodni incident – koji se prema poljskom zakonu o privatnosti može imenovati samo kao Tomas Z. – udaljen sa svih crkvenih dužnosti “dok se stvar ne razjasni”.

U međuvremenu, nedjeljni katolički novinski časopis Niedziela objavio je da je prekinuo saradnja sa Tomasom Z., koji je prethodno bio glavni urednik njegovog lokalnog izdanja.

U međuvremenu, župnik u crkvi u kojoj se dogodio navodni incident rekao je tokom nedjeljne mise da „osuđuje čin koji je počinio otac Tomas Z“, ali takođe je apelovao na ljude da ne „djeluju na jačanju spirale mržnje: zlo se mora pobijediti dobrim”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad