Ponovno izbio sukob između Azerbajdžana i Armenije oko sporne regije

Svijet 13. sep 202207:09
ARIS MESSINIS / AFP

Borbe između Azerbajdžana i Armenije u spornoj regiji Nagorno Karabah na južnom Kavkazu ponovno su se rasplamsale u ponedjeljak navečer napadom na armenske položaje.

Azerbajdžanske trupe napale su armenske položaje na tri mjesta topništvom i oružjem visokog kalibra, o čemu je izvijestila ruska novinska agencija koja se poziva na armensko ministarstvo obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane u Bakuu je u međuvremenu je izvijestilo da su borbe izazvane pokušajem armenske sabotaže.

Dvije su zemlje desetljećima bile u sukobu oko Nagorno Karabaha, koji je povijesno imao većinsko armensko stanovništvo, ali je pravno bio dio Azerbajdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno Karabah proglasio je neovisnost od Bakua kao Republika Artsakh, uz potporu Erevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završio 1994. godine pobjedom Armenije, a Nagorno Karabah je četvrt stoljeća bio pod armenskom kontrolom, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Nakon desetljeća zastoja, Azerbajdžan je iznenada ponovno zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke. To je uključivalo i odredbu kojom se armenski pristup regiji ograničava na jedan siguran koridor koji nadziru ruske mirovne snage.

Primirje je od tada do danas nekoliko puta prekinuto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar