Porošenko poručio Putinu: Prouči Miloševićev slučaj, mjesto ti je na sudu u Hagu

Svijet 10. mar 202214:52 > 14:57 komentara
N1

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko danas je u intervjuu za N1 govorio o trenutnom stanju u Ukrajini usljed ruske invazije na ovu zemlju. Porošenko je Putinu poručio da "pažljivo prouči Miloševićev slučaj jer će sjediti na optuženičkoj klupi".

“Ovo nije rat protiv Ukrajine, nego protiv cijelog Zapada, protiv naših vrijednosti. Ne postoji nijedna druga nacija koliko Ukrajina koja želi mir, podupiremo sve diplomatske napore i sada demonstriramo jedinstvo. Nemamo više vladu i oporbu, svi smo sada jedinstveni i svi mi štiti naš narod. Podupiremo rješenja koja se tiču prekida vatre, povlačenje Rusa, ali imam loša iskustva iz pet godina pregovora s Putinom. Putinu se ne može vjerovati, nikad nije održao obećanje. On misli da može nastaviti napade, on ide daleko koliko mu mi dopustimo. On sada ide dalje, neće stati u Ukrajini, nego će nastaviti dalje. Bori se za vezu između Krima i Donbasa. Nitko ga sada neće zaustaviti ako mi izgubimo. Povući će vezu između Kalinjingrada i Ukrajine kroz Litvu i zato moramo biti jedinstveni i dobiti najbolje naoružanje i onda će ukrajinska vojska moći zaustaviti rusiju i obraniti Europu”, rekao je Porošenko.

Ponovio je da traže uspostavu zone zabrane leta.

“Rekli su ne, da bi to značilo da bi se NATO uključio u rat, ali imam lošu vijest – NATO je već u ratu. Ako već ne zonu, želimo dobiti MiG-29 avione, imamo najbolje pilote, zaštiti ćemo nuklearke, civilne objekte i ukrajinsko nebo. To je win-win oblik suradnje, zadovoljni smo odlukom poljske vlade, isto očekujemo od slovačke, rumunjske i češke vlade”, rekao je Porošenko.

Na kraju je kazao da Ukrajina ima jedan odgovor za Putina i poslao mu je ličnu poruku.

Mi Ukrajinci imamo samo jedan odgovor za Putina: Bježi iz Ukrajine! Ruske postrojbe, izađite iz Ukrajine! Njegovo mjesto je na sudu u Hagu kao ratni zločinac. Ne vidim nikakvu drugu verziju rješenja izlaska iz ove krize. Moja osobna poruka Putinu: Pažljivo prouči Miloševićev slučaj, sjedit ćeš na istoj optuženičkoj klupi!“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad