Portparol Kremlja o invaziji i nuklearkama: Putin želi natjerati svijet da sluša

Svijet 23. mar 202211:00 > 11:231 komentar
CNN/N1

Rasprave koje se vode između Rusije i SAD-a oko situacije u Ukrajini se nastavljaju. U ekskluzivnom intervjuu za CNN portparol Kremlja Dmitri Peskov poručuje kako Rusija želi pronaći kompromisno rješenje, ali koje će biti utemeljeno na njihovim zahtjevima. Peskov također ističe da Rusija ima pravo na vlastite odluke o raspoređivanju oružja na svojoj teritoriji, ali sudeći prema njegovim riječima to ne žele dopustiti Ukrajini.

Na pitanje novinarke Christiane Amanpour da li Putin namjerava koristiti nuklearno oružje Peskov je odgovorio: “Predsjednik Putin namjerava natjerati svijet da sluša i razumije našu zabrinutost. Već nekoliko decenija pokušavamo da prenesemo našu zabrinutost svijetu, Evropi, SAD-u, ali niko nije htio da nas sluša. Ip rije nego što bude kasnom bila je odluka da se pokrene scpijalna operacija, vojna operacija da se čitava Rusija riješi prijetnje koja je stvorena uz našu granicu”.

Naveo je kako je sve počelo 1990-ih kada je Njemačka ponovo ujedinjena.

“Sjedinjene Države su počele da raspoređuju različita – različita oružja, različite sisteme za lansiranje, i tako dalje i tako dalje, svake godine bliže našoj granici. Sve je to dovelo do situacije da smo se time počeli osjećati ugroženo i naša nacionalna sigurnost bila ugrožena. Dakle, ovo što ste spomenuli nije priča o zadnjih par mjeseci ili nekoliko sedmica. To je priča o – od nekoliko decenija – o nekoliko decenija kada je – kada je NATO – i usput, NATO je u našem razumijevanju, to je organizacija koja je skrojena i stvorena za konfrontaciju, a ne za odbranu. A NATO nije golub mira, ni golub stabilnosti, ni golub prosperiteta. NATO je oružje konfrontacije, a to oružje konfrontacije iz godine u godinu je počelo sve bliže i bliže našim granicama. A sa — nakon 2014. godine, kada se puč dogodio u Ukrajini, počela je Ukrajina — i Ukrajina je zapravo rekla da će se više orijentisati ka članstvu u NATO-u. Isprva su to bile samo riječi, ali s vremenom smo vidjeli postepenu invaziju NATO-a na ukrajinsku teritoriju, sa njegovom infrastrukturom, sa svojim instruktorima, sa zalihama odbrambenog i ofanzivnog oružja, podučavanjem ukrajinske vojske i tako dalje i tako dalje. I to nas je dovelo do— do crvene linije”, rekao je Peskov u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Ističe da su “oni (Rusija, op.a.) previše važni i veliki da bi ćutali o tome”.

Govoreći o mogućnosti kompromisa i razgovora, ističe kako ima prostora za to.

“Isključujući neke glavne brige, ovdje govorimo o glavnim brigama. Rusija nikada nije imala manjak političke volje za pregovore. Naprotiv, predsjednik Putin je bio voljan – bio je voljan sve vrijeme, i voljan je da pregovori sa NATO-om, sa Sjedinjenim Državama zasnovani na međusobnom – uzajamnom poštovanju i spremnosti da uzmu u obzir brige jednih drugih. Dakle, NATO— vi— govorite o politici otvorenih vrata za Ukrajinu, ali ne možete stvoriti sigurnost jedne zemlje na račun sigurnosti druge”, rekao je.

Vijesti o Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar