Poziv Europi da pomogne oporavak ukrajinske energetske mreže

Svijet 01. dec 202214:04
Izvor: N1

Vodeća međunarodna energetska organizacija koja koordinira napore kako bi pomogla ukrajinskoj energetskoj mreži da izdrži opetovane ruske udare, pozvala je europske energetske kompanije da doniraju veće količine neophodne opreme Ukrajini.

Iz Energetske zajednicu su kazali za CNN da su kordinirali donacije specijalizirane opreme otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, pomažući u popravku štete na kritičnoj infrastrukturi koju su ruske snage namjerno gađale.

“Ovog mjeseca, sedam isporuka energetske opreme koje je koordinirao Sekretarijat u suradnji s Centrom za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC) stiglo je u Ukrajinu”, rekao je Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

“To uključuje prijeko potrebne alate, osigurače, elektrode za zavarivanje, elcometre, generatore i drugu električnu i plinsku opremu koju su donirale kompanijee iz Estonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Švedske, Slovačke i Litve”, dodao je.

Od početka rata u Ukrajinu je isporučeno 37 pošiljki iz 20 zemalja, navodi se u saopštenju, a planirano je još 47 isporuka.

“Artikli koji se ne mogu isporučiti bit će nabavljeni preko Ukrajinskog fonda za energetsku podršku”, rekao je Lorkowski, dodavši kako se isporuka očekuje uskoro,

U srijedu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je šest miliona Ukrajinaca bez struje, opisavši situaciju kao “vrlo tešku”.

“Energetičari i komunalci, sve naše službe čine sve da stabiliziraju sistem i daju ljudima više energije dulje”, dodao je Zelenski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar