Predsjednik Irana odbio intervju sa Amanpour jer je odbila nositi maramu

Svijet 22. sep 202222:16 3 komentara
Christiane Amanpour, Twitter

Iranski predsjednik otkazao je intervju sa poznatom novinarkom CNN-a Christianom Amanpour jer je odbila da nosi maramu.

Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske pokrajine Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što je prošle sedmice u Teheranu uhapsila policija za moral, tačnije, jer nije nosila hidžab. Njena smrt u pritvoru izazvala je proteste u brojnim područjima uključujući glavni grad.

Amanpour je u seriji objava na Twitteru navela je da je sinoć planirala pitati predsjednika Ebrahima Raisia o ovim protestima. Objasnila je da je ovo trebao biti prvi intervju predsjednika Raisija na tlu SAD-a, tokom njegove posjete New Yorku zbog Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Nakon sedmica planiranja i osam sati postavljanja opreme za prevođenje, svjetala i kamera, bili smo spremni. Ali ni traga od predsednika Raisija”, napisala je Amanpour.

Navela je da se nakon nekih 40 minuta pojavio njegov pomoćnik koji je rekao da je iranski predsjednik tražio da ona nosi maramu jer su trenutno sveti mjeseci Muharem i Safar.

“Ljubazno sam odbila. Nalazimo se u New Yorku, gdje ne postoji zakon ili tradicija u vezi sa maramama. Istakla sam da nijedan prethodni iranski predsjednik to nije zahtijevao kada sam ih intervjusala izvan Irana”, navela je.

Iranski službenik joj je zatim dao do znanja da neće biti intervjua ako ne bude nosila maramu, te rekao da je to “stvar poštovanja” i osvernuo se na trenutnu situaciju u Iranu.

Amanpour je ponovila da ne može da pristane na taj “neočekivani uslov bez presedana”.

“I tako smo otišli. Intervju se nije desio. Kako se protesti u Iranu nastavljaju i ljudi ginu, to bi bio važan trenutak da razgovaramo s predsjednikom Raisijem”, napisala je na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare