Premijer Izraela posjetio Egipat

Svijet 13. sep 202122:21 0 komentara
Abdel Fattah al-Sisi i Naftali Bennett
Abdel Fattah al-Sisi i Naftali Bennett (The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS)

Premijer Izraela Naftali Benet posjetio je danas Egipat i u ljetovalištu Šarm al Šeiku na Crvenom moru razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el Sisijem o bilateralnim odnosima, oživljavanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i drugim regionalnim i međunarodnim događajima.

Kako je saopšteno u kabinetu predsjednika Egipta on je naglasio podršku “svim naporoma da se postigne sveobuhvatan mir zasnovan na rješenju (po modelu) dvije države”.

Benet je u saopštenju poslije sastanka zahvalio El Sisiju za ulogu Egipta na očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u pojasu Gaze i pomoći da se vrate nestali i zatočenici u sukobu.

On je također rekao da su dugotrajni odnosi između Izraela bili osnova za nedavne sporazume jevrejske države sa drugim arapskim zemljama.

Bila je to prva posjeta jednog predsjednika Vlade Izraela susednom Egiptu od 2010. godine, kada je tadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak bio domaćin sastanku Benjamina Netanjahua, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i državne sekretarke SAD-a Hilari Klinton.

Egipat je 1979. godine postao prva arapska zemlja koja je sklopila mirovni sporazum s Izraelom.

Današnji sastanak predstavlja podsticaj za Beneta koji je premijer od juna ove godine.

Njegov prethodnik Netanjahu predstavljao se kao svjetski državnik, ali nikada nije održao javni sastanak s egipatskim predsjednikom, a politički analitičari navode da je taj sastanak bio nezamisliv zbog Netanjahuove antipalestinske politike.

Sada je Egipat voljan da sasluša novog premijara Izraela, posebno zbog regionalne napetosti, ocijenio je Said Okaša iz Al Ahram centra za političke i strateške studije.

Egipat i Izrael su se često našli na istoj strani šireg regionalnog sukoba s rivalom Iranom i ponekad Turskom.

Izrael uz pomoć Egipta drži Gazu pod jakom blokadom, otkako je palestinski Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine, kako bi spriječio da uvozi oružje.

Izrael i Hamas su četiri puta ratovali, a najnoviji rat izbio je u maju i Egipat je posredovao prekidu vatre.

Ta zemlja sada pokušava da izdejstvuje dugotrajni prekid vatre između dvije neprijateljske strane, ali se suočila sa preprekama u proteklim sedmicama.

Hamas zahtjeva ukidanje blokade koja je uništila ekonomiju Gaze, a Izrael traži da hamasovci puste dvojicu izraelskih civila i vrate posmrtne ostatke dvojice vojnika poginulih u ratu 2014. godine.

U proteklim sedmicama organizovane su nasilne demonstracije duž granice Izraela i pušteno desetine zapljivih balona preko granične ograde, što je izazvalo požare na južnoj izraelskoj teritoriji i izraelsku odmazdu.

El Sisi se početkom ovog mjeseca sastao u Kairu sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim i Abasom i tada je istaknuta potreba da se ožive izraelsko-palestinski mirovni pregovori jer, kako je rečeno, Palestinci imaju prava na nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom, kao glavnim gradom, čemu se Izrael oštro protivi.

Tokom vikenda Izrael je uhvatio četvoricu od šestorice paletinskih zatvorenika pobjeglih iz izraelskog zatvora, što je izavalo raketiranje iz Gaze, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad