Preminuo Indijac koji je imao 38 žena, 89 djece i 36 unučadi

Lifestyle 14. jun 202110:55 0 komentara

U indijskoj državi Mizoram umro je muškarac (76), za koga se vjeruje da je glava najbrojnije svjetske porodice. Ziona Čana bio je vođa vjerske sekte koja je praktikovala poligamiju, a umro je u nedjelju, iza sebe ostavivši 38 supruga, 89 djece i 36 unuka, piše BBC.

Vijest je potvrdio glavni ministar države Mizorama, koji je na Tviteru izjavio saučešće članovima porodice. Čana je navodno patio od dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.

Ljekari su za novinsku agenciju PTI rekli da se njegovo stanje pogoršalo dok je bio u svom domu u selu Baktavng Tlangnuam. U nedjelju uveče je prevezen u bolnicu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim.

BBC piše da je teško reći da li je Čana zaista bio glava najveće svjetske porodice, s obzirom na to da u svijetu postoje i drugi koji polažu pravo na tu titulu.

Istovremeno je teško precizno procijeniti brojnost članova porodice. U najmanje jednom izvještaju stoji da ima 39 supruga, 94 dece, 33 unuka i jednog praunuka, što je ukupno 181 član porodice.

Brojna porodica živi zajedno u četverospratnici

Ali, bez obzira na to da li se radi o svjetskom rekordu ili ne, Čana i njegova porodica su postali svojevrsna lokalna senzacija, koja je privlačila turiste u selo na sjeveroistoku Indije.

Brojna porodica živi zajedno u četverospratnici pod nazivom „Chuuar Than Run“ (Kuća nove generacije) sa stotinu soba. Lokalni mediji pišu da Čanine supruge dijele sobe blizu njegove privatne spavaće sobe.

Letnjikovac je glavna turistička atrakcija u državi, a dolaze da ga obiđu znatiželjnici iz cijelog svijeta.

Reuters piše da je Čana rođen 1945. i da je svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao kad je imao 17 godina. Porodica pripada hrišćanskoj sekti Chana Pawl, koja ima oko 2.000 sljedbenika.

Sektu koja dopušta poligamiju muškaraca osnovao je 1942. godine Čanin deda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad