Pretučen kandidat Scholzove stranke za EU parlament dok je lijepio plakate

Svijet 04. maj 202417:58 0 komentara
Heiko Rebsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser obećala je u subotu da će se boriti protiv porasta nasilja protiv političara nakon što je njemački zastupnik u Europskom parlamentu napadnut tijekom kampanje za reizbor i zadobio ozljede zbog kojih je završio u bolnici.

Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala skupina od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, priopćila je policija. Izvor u SPD-u rekao je da će zbog ozljeda biti operiran.

Malo prije toga čini se da je ista skupina napala 28-godišnjeg aktivista Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija, iako njegove ozljede nisu bile tako teške.

“Ustavna država mora i odgovorit će na to oštrom akcijom i daljnjim zaštitnim mjerama za demokratske snage u našoj zemlji”, rekla je Faeser dodavši da je napad na Eckea također “napad na demokraciju”.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola jedna od je mnogih europskih političara koji suosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je “užasnuta okrutnim napadom”.

U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019., prema podacima vlade objavljenim u siječnju.

Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokraciji.

Porast potpore krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama diljem zemlje.

Agresivna politička atmosfera

AfD je posebno jak u istočnim državama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri u rujnu.

Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019. na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.

Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidirati zbog agresivne političke atmosfere.

Zeleni u njezinoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri djelatnika radi dodatne sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!