Pusić: Strašno opasno bi bilo za Europu da Francuska izabere Le Pen na izborima

LIONEL BONAVENTURE / AFP

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić Hrvatske gostovala je u Dnevniku N1, te je govorila o izborima u Francuskoj, ali i tome kako je rat u Ukrajini utjecao na njih.

Na početku se kratko osvrnula u Macronovu diplomatsku ulogu kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu.

“On je bio uključen i u diplomaciju u pokušaju sprječavanja rata. On je jedan od rijetkih svjetskih lidera s kojim je Putin pristao razgovarati. Nije uspio, ali iskreno rečeno spriječiti rat nako što je Putin nagomilao 150.000 svojih vojnika na ukrajinske granice je bilo iluzorno, a i mislim da čak i u najgorim situacijama neki kanal komunikacije mora postojati. Kao što znamo svaki, i najgori rat, završava diplomacijom i mora postajati netko tko će biti u stanju razgovarati i Macron se pokazao da je ta osoba”, navodi Pusić.

Pusić konstatuje kako je, radeći taj posao, Macron donekle podcijenio važnost kampanje, iako se, dodaje ona, može reći da je njegov prvi mandat bio uspješan.

“Recimo jedan pokazatelj, na prvom ili drugom mjestu, ovisno o anketama, pred prošle izbore je kao glavna tema za Francuze bila nezaposlenost. Danas ta tema nije ni u prvih deset, dakle to pitanje je riješio. Jako je pojačao financiranje obrazovanja, naročito predškolskog i osnovnog. Ali predškolsko je besplatno i obavezno od treće godine, to je nešto što zaista utječe na karakter društva, to možda najveći utjecaj ima”, rekla je.

O Le Pen: Nekoliko stvari je drži na političkom životu

Ističe i kako je Le Pen oduvijek bila jaka ekstremna desnica, ali da ju nekoliko stvari drži na političkom životu.

“Ona je ekstremna desnica, ona je financirana od Putina, u Europskom parlamentu su je čak zvali Madamme Putin, međutim sada se od toga distancirala. Na francuskoj političkoj sceni se pojavio i Eric Zemmour koji je zaista redikulozna desnica i čini se da joj je to pomoglo, malo se približila na sredinu, malo je ublažila desničarsku retoriku”, govori Pusić.

Rekla je i da je pitanje ko je Zemmoura uključio, ako ga je taktički uključio te da je njegova pojava mogla i negativno utjecati na Le Pen, koja je ipak uspjela zahvatiti i dio centra.

“Nešto što je Macron rekao da će učiniti je da da će promijeniti lice francuske politike i to je učinio, oni koji su prije Macrona bili na čelu Francuske su gotovo potpuno nestali i negdje sam pročitala da će kandidatkinje lijevog i desnog centra zajedno imati 11%. Međutim, ta činjenica je ojačala ekstreme – i lijevi i desni ekstrem i Le Pen je gotovo potpuno potisnula iz svog govora ove agresivne, ksenofobične, islamofobične teme koje su za nju bile karakteristične i počela se baviti politikom svakodnevice. To ju je dogoduralo do ovdje”, izjavila je gošća N1.

Pojašnjava da su ovi izbori bitni za Francusku, a još su važniji za Europu.

Objasnila je i zašto bi bilo loše da Francuska odabere Le Pen.

“Francuska koja bi izabrala desničarku poput Le Pen, financiranu, dok njezina stranka i danas otplaćuje formalni kredit koji su dobili od Rusije, bilo bi strašno opasno za Europu. Jer, objektivno govoreći, s odlaskom Velike Britanije, Njemačka i Francuska su jako važne za EU i daju ton. Macron je izrazito proeuropski orijentiran. Čak je i snažnije proeuropski orijentiran od Markel. Le Pen je nešto sasvim drugo, ona je puno orbanističnija”, tvrdi Vesna Pusić.

Podsjetimo, birališta u Francuskoj su već zatvorena, a Macron će prema prvim izlaznim anketama imati između 28.1 i 29%, dok će Marine Le Pen imati između 23.3 i 24.2%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad