“Putin ostao bez 160 generala i pukovnika”

Svijet 28. nov 202222:102 komentara
Izvor: Sputnik/Alexander Shcherbak/Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je izgubio više od 160 generala i pukovnika, među ukupno 1.500 oficira u ratu u Ukrajini.

Telegram kanal kojim upravlja pukovnik ukrajinskih oružanih snaga Antolij Štirlic Stefan prikupio je izvještaje o poginulim ruskim vojnicima i sastavio listu nekih od Putinovih najistaknutijih gubitaka.

Štirlic tvrdi da je ruski predsjednik izgubio deset generala i ukupno 152 potpukovnika otkako su njegovi tenkovi 24. februara ušli na teritoriju Ukrajine.

Zbrisana su 204 majora, 294 kapetana, 496 starijih potporučnika, 258 potporučnika i 86 drugih oficira čiji čin nije mogao biti potvrđen, prenosi Daily Mail.

Ovi podaci dolaze nakon što je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio informaciju da je u sukobu ubijeno 87.900 ruskih vojnika, dok procjena američkog Pentagona ranije ovog mjeseca navodi da je ubijeno ili ranjeno više od 100.000 ruskih vojnika.

Neuobičajeno veliki broj gubitaka visokih ruskih vojnih zvaničnika dolazi zbog očiglednog odbijanja da se odgovornost prenese na mlađe komandante.

Mnogi generali i putkovnici nisu voljni da decentralizuju komandu, što je simptomatično za ruski režim u cjelini i zbog toga su bili ranjiviji na na napade dok sami marširaju svoje trupe u blizini linija fronta.

Ruski Telegram kanal „General SVR“ saopštio je da ukupni gubici u Putinovim redovima iznose 90.138 vojnika.

Broj mrtvih boraca iz paravojnih formacija poput „Vagnera“procijenjen je na 26.917. Ruska nacionalna garda je u međuvremenu izgubila 5.521 ljudi, navodi se u saopštenju.

Obim ruskih gubitaka u Ukrajini je skrivan od javnosti, ali kritičari optužuju Putina da koristi niže činovnike kao „topovsko meso“ protiv bolje naoružanih ukrajinskih snaga.

Najnoviji podaci o ruskim gubicima su dospjeli u javnost nakon što su majke i supruge ruski vojnika poginulih na frontu izrazile ogorčenje zbog Putinovog ogranizovanja „lažnog“ sastanka prošle sedmice.

Umjesto da se sastane sa iskreno ožalošćenim i ljutim roditeljima i članovima porodica, šef Kremlja je umjesto toga održao sastanak sa grupom žena koje su lojalisti njegovog režima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar