Ruski napad na Ukrajince dok su čekali u redu za hljeb, zatražena istraga

Svijet 09. mar 202210:08 > 10:112 komentara
Izvor: Napad u Černihivu (State Emergency Services Of Ukraine/via REUTERS)

Napad na Ukrajince dok su čekali u redu za hljeb u Černihivu može predstavljati ratni zločin, saopštio je danas Amnesty International.

Ruski zračni napad u kojem je navodno ubijeno 47 civila, dok su u četvrtak stajali u redu za hljeb u Černihivu, mogao bi predstavljati ratni zločin, pokazala je istraga Amnesty Internationala.

U 12:15 sati 3. marta trg u ovom ukrajinskom gradu pogođen je sa više bombi, koje su ubile veliki broj civila i teško oštetitle zgrade.

Analiza kriznog tima nevladine organizacije zaključila je da Rusija najvjerovatnije stoji iza zračnog napad u kojem je korišteno najmanje osam nevođenih vazdušnih bombi poznatih kao “glupe bombe”.

Alina, 21-godišnja studentica koja živi u blizini sa svojom porodicom, rekla je za Amnesty International kako je “čula veoma, veoma glasno zujanje i osetila kako se zgrada trese”.

“Kao da nam se stan naduvao… I onda sam nakon dvije sekunde čula kako su prozori razneseni u dvorište. Naša zgrada se jako tresla, mislio sam da će zidovi popucati. Kada sam čula zujanje, pozvala sam baku u hodnik sa sobom. Ležali smo na zemlji i vjerovatno nas je to spasilo”, ispričala je Alina.

Ona je rekla da su njeni roditelji, koji su takođe preživjeli, bili u redu za hljeb, ali su odlučili da odu ranije jer je red bio predugačak.

“Ljudi koji su ostali u tom redu više nisu živi”, dodala je Ukrajinka.

Oksana Pokalčuk, direktorica Amnesty Ukraine, danas je rekla kako ovaj “napad treba istražiti kao ratni zločin”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar