Rusi skupo platili osvajanje Avdiivke: Poginulo 17.000 vojnika, uništeno 400 tenkova (VIDEO)

Svijet 21. feb 202408:57 0 komentara

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke tokom borbi za Avdijivku, strateški važan grad u Donjeckoj oblasti, prije nego što ga je konačno zauzela.

Business insider navodi da su se ukrajinske trupe tokom proteklog vikenda povukle iz tog grada nakon intenzivnih borbi koje su trajale tokom cijele zime.

Navodi se da su se borbe za Avdiivku isprva pojačale u oktobru prošle godine i da je ona bila glavni cilj ruske vojske.

Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, napisao je na Facebooku da je odlučio na povlačenje iz ovog regiona “kako bi izbjegao opkoljavanje i sačuvao živote i zdravlje vojnika”. Posljednje snimke ranjenih ukrajinskih vojnika koji su ostavljeni, pogledajte ovdje.

Podsjeća se da je 17. februara Rusija objavila da je preuzela “potpunu kontrolu” nad Avdiivkom, nakon čega su objavljivani video snimci postavljanja ruskih zastava po gradu. Međutim, Rusija je skupo platila ovu pobjedu.

Prema procjeni britanskog Ministarstva odbrane Rusi su izgubili više od 400 tenkova i oklopnih vozila uz “vjerovatno hiljade pripadnika trupa”.

Ukrajina tvrdi da je tokom zauzimanja Avdiivke ubijeno više od 17.000 ruskih vojnika.

“Gubici Rusa oko Avdiivke su kolosalni. Moje kolege i ja smo uradili proračune i izvukli arhivske podatke sa početka ove godine”, kazao je za britanski Daily Telegraph portparol ukrajinske vojske.

On je takođe naveo da je u borbama ranjeno najmanje 30.000 ruskih vojnika.

Business insider navodi da ove tvrdnje Ukrajinaca nije moguće nezavisno provjeriti.

Nema podataka oko toga koliki su bili gubici Ukrajine u ovim krvavim borbama, ali se smatra da bi i oni mogli da budu značajni. Rui su ranije navodili da ih je ubijeno 1.500, ali ovo nije potvrđeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!