Rusija: Bilo koja misija IAEA-e u nuklearku Zaporižja ne može ići kroz Kijev

Svijet 16. aug 202207:15 0 komentara
ED JONES / AFP

Bilo koja misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za inspekciju elektrane Zaporižja ne može proći kroz glavni ukrajinski grad Kijev jer je preopasno, rekao je u utorak visoki ruski diplomat, a prenijele ruske novinske agencije.

“Zamislite što znači proći kroz Kijev. To znači da dolaze do nuklearne elektrane preko prve crte bojišnice”, izjavio je Igor Višnevecki, zamjenik šefa odjela za nuklearnu proliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom.

Agencija Tass citirala je Višneveckija koji je rekao da nijedna takva misija nema mandat baviti se “demilitarizacijom” elektrane, kako traži službeni Kijev, već se može baviti samo “ispunjavanjem jamstava IAEA-e”.

Nuklearka Zaporižja, najveća u Europi, na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori. U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je poručio da će svijet izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u elektrani Zaporižja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad