Rusija uvela ‘protuograničenja’ medijima s teritorije EU, na listi AFP, Der Spiegel, Le Monde, Politico…

Svijet 25. jun 202421:35 0 komentara
Reuters

Kremlj je u utorak ograničio pristup na ruskom teritoriju 81 medijskoj kući koja posluje u Europskoj uniji, u znak odmazde protiv zabrane EU nekim medijskim kućama povezanim s Rusijom unutar bloka.

“Protuograničenja” su nametnuta “brojnim medijskim kućama država članica EU i medijskim operaterima diljem EU koji sistemski šire lažne informacije o napretku specijalne vojne operacije”, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju .

Popis svježe zabranjenih medija uključuje nekoliko novinskih agencija, poput francuskog AFP-a i španjolskog EFE-a, uz razne TV kanale, novine, internetske publikacije i radiodifuzne korporacije koje djeluju u zemljama EU. Lista uključuje i politički online magazin Politico, francuske Le Monde i Liberation, njemački Der Spiegel, španski El Pais i El Mundo, finski Yle, irsku nacionalnu televiziju RTE te talijanski televizijski kanal RAI i la Repubblica.

Kako ruska propaganda utiče na izbore širom Europe: Dezinformacije, lažne vijesti i ‘otimanje’ protesta

Ranije u maju, Vijeće EU suspendiralo je emitiranje unutar EU za četiri medija povezana s Rusijom — Glas Europe, RIA Novosti, Izvestia i Rossiyskaya Gazeta — optužujući medije za širenje i podupiranje propagande Kremlja u ratu protiv Ukrajine .

“Ovi su mediji pod stalnom izravnom ili neizravnom kontrolom vodstva Ruske Federacije i bili su ključni i instrumentalni u promociji i podupiranju ruskog agresijskog rata protiv Ukrajine, te za destabilizaciju njezinih susjednih zemalja”, saopštilo je Vijeće EU.

Informativna web stranica Voice of Europe kao i Viktor Medvedchuk, saveznik Vladimira Putina, te Artem Marchevskyi, još jedna uključena osoba, bili su sankcionirani od strane Češke Republike krajem marta zbog navodne proruske operacije utjecaja za koju se vjeruje da je bila usmjerena na na miješanje u izbore u EU u junu.

“Ruska strana više je puta upozoravala na različitim razinama da politički motivirano uznemiravanje domaćih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija u EU neće ostati bez odgovora”, poručeno je iz Kremlja.

Politico otkriva: Ko su najbolji prijatelji Rusije u EU Parlamentu

U martu 2022. EU je službeno zabranila medijske kuće RT i Sputnik koje podržava Kremlj u pokušaju da se suzbiju ruske dezinformacije tokom invazije Moskve na Ukrajinu.

“U slučaju ukidanja ograničenja za ruske medije, ruska će strana također preispitati svoju odluku u vezi s gore navedenim medijskim operaterima”, navodi Kremlj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!