Ruski ambasador u Njemačkoj: Isporuka tenkova dovodi sukob na novi nivo

Svijet 25. jan 202314:332 komentara
Izvor: Pixabay

Ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev naveo je u saopćenju danas da je odluka njemačke vlade da odobri isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini je "izuzetno opasna" i dovodi sukob "na novi nivo konfrontacije".

Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije i kosi se s izjavama njemačkih političara o nevoljkosti SRG-a [Savezne Republike Njemačke] da se u to uključi“, rekao je Nečajev.

Nažalost, to se dešava iznova i iznova. Još jednom, možemo vidjeti da, baš kao i njeni najbliži partneri, Njemačka nije zainteresirana za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, da je usmjerena na njenu trajnu eskalaciju i neograničeno pumpanje kijevskog režima sa sve smrtonosnijim oružjem. ‘Crvene linije’ su stvar prošlosti“, dodao je on.

Nečajev je potom spmenuo Drugi svjetski rat, tvrdeći da je Njemačka “zaboravila težak put poslijeratnog pomirenja između Rusa i Njemaca“.

Borbeni tenkovi označeni njemačkim krstom ponovo će biti upućeni na ‘Istočni front’, što će neminovno dovesti do pogibije ne samo ruskih vojnika, već i civilnog stanovništva”, rekao je on.

Nečajev je rekao da odluka Berlina dolazi kada se obilježava 80. godišnjica završetka opsade Lenjingrada.

Odluka “uništava svako preostalo međusobno povjerenje, nanosi nepopravljivu štetu rusko-njemačkim odnosima koji su već u jadnom stanju i dovodi u sumnju mogućnost njihove normalizacije u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar