Ruski medij: SAD od Rusije tražio oslobađanje košarkašice Griner, nude zamjenu

Svijet 28. nov 202208:24
Izvor: REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo

Sjedinjene Američke Države i Rusija razgovaraju o oslobađanju košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana putem posebnih kanala, izvijestila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na visoku američku diplomatkinju.

Elizabeth Rood, otpravnica poslova američke ambasade u Rusiji, rekla je da su Sjedinjene Američke Države predale ozbiljan prijedlog na razmatranje, ali nisu dobile “ozbiljan odgovor” od Rusije, prenosi RIA.

Košarkašica osuđena za trgovinu drogom

Rusija i SAD razmatrali su dogovor prema kojem bi se Griner, koja je suočena s devet godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za drogu, mogla vratiti u Sjedinjene Američke Države u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Nikakav dogovor nije postignut usred pojačanih napetosti između dvije zemlje.

Američka košarkašica Brittney Griner, uhapšena u Moskvi i osuđena za “trgovinu drogom”, ovog je mjeseca prebačena u rusku kažnjeničku koloniju na izdržavanje kazne.

Podrška 32-godišnje košarkašice ističe da je riječ o politički motivisanom slučaju, optužujući ruske vlasti da je drže kao taoca u prilikama napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s Ukrajinom.

“Trgovac smrću” služi 25-godišnju kaznu

SAD i Rusija su mjesecima pregovarali o razmjeni koja bi uključila Griner i druge Amerikance u rukama Moskve koja se ipak nada da će vratiti Buta.

Viktor But, nazvan “trgovcem smrću”, uhapšen je na Tajlandu 2008. godine i sada služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u. Njegov život je među ostalima bio tema filma “Gospodar rata” u kojem Nicolas Cage glumi bezočnog trgovca oružjem.

Rusija je više puta kritikovala SAD zbog davanja izjava u javnosti o pregovorima o razmjeni zatvorenika, pozivajući ga da ih drži u tajnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar