Ruski nobelovac o uhapšenom američkom novinaru: Poznajem ga, on nije špijun

Svijet 01. apr 202313:26
Dmitrij Muratov (Shutterstock)

Ruski nobelovac Dmitrij Muratov izjavio je jučer da ne vjeruje da je uhapšeni američki reporter Evan Gerškovič špijun i da se nada da bi diplomatija mogla dovesti do njegovog oslobađanja što prije, javlja Reuters.

Dmitrij Muratov je rekao za Reuters da je slučaj protiv Gerškoviča, novinara Wall Street Journala koji se suočava sa optužbama za špijunažu za koje mu prijeti kazna do 20 godina zatvora, dio šireg trenda da novinarstvo postane “opasna profesija” u Rusiji.

Poznajem Gerškovića. Sreo sam ga dva-tri puta u poslednjih godinu dana. Znam da postoji praksa da se novinari koriste kao špijuni, obaveštajci i ‘ilegalci’ (neprijavljeni špijuni) ali ovo nije takav slučaj“, rekao je Muratov.

Muratov je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. godine zahvaljujući njegovim naporima u borbi za slobodu štampe u Rusiji. On je govorio ispred zgrade suda u Moskvi za vrijeme ročišta u slučaju Vladimira Kara-Murze, opozicionog političara koji se suočava s optužbama uključujući državnu izdaju i širenje lažnih informacija o oružanim snagama.

Muratov je naveo i slučaj Ivana Safronova, bivšeg novinara osuđenog na 22 godine zatvora zbog izdaje prošle godine.

“Na svakom koraku nas optužuju za špijunažu i izdaju. To je trend – pokazati da je novinarstvo opasna profesija… i za ruske i za druge novinare”, rekao je Muratov.

Komentari (0)

Vidi sve komentare