Ruski senator ismijavao ratna upozorenja: “Pokušavaju Švedskoj dati geopolitički značaj koji ona nema”

Svijet 11. jan 202415:09 0 komentara
YURI KADOBNOV / AFP

Ruski senator Aleksej Puškov umanjio je strahove od mogućeg rata u Švedskoj koje su u utorak izrazili neki od najviših bezbjednosnih zvaničnika zemlje, te se čak izrugivao geopolitičkoj težini te zemlje, piše Euractiv.

Nedavna ratna upozorenja koja su izrekli švedska vlada i zvaničnici odbrane na godišnjoj konferenciji Folk och Försvar u Sälenu u proteklih nekoliko dana nisu prošla nezapaženo u Rusiji, uz komentare koji dolaze iz državnih medija u zemlji i jednog od Putinovih najbližih saveznici, senator Aleksej Puškov.

Mnogi su to rekli i prije mene, ali dozvolite mi da to kažem sa snagom svoje službe: moglo bi doći do rata u Švedskoj“, rekao je švedski ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin na konferenciji u nedjelju, s vrhovnim komandantom Micaelom Bydenom ponavljajući isti osjećaj sljedećeg dana.

Moramo shvatiti koliko je ova situacija zaista ozbiljna i da se ljudi, do individualnog nivoa, pripremaju psihički“, rekao je Byden.

Kao odgovor, ruski senator Puškov, predsjedavajući informativnog odbora u ruskom Senatu, rekao je u objavi na Telegramu da je Švedska jedna od vodećih zemalja u Evropi kada je u pitanju antiruska paranoja.

Švedska je jedna od prvih zemalja u Evropi po nivou antiruske paranoje. Ruske podmornice tamo pecaju dugi niz godina, a nekima je to postalo glavno zanimanje u životu”, napisao je on na Telegramu.

Prema njegovim riječima, Bydenovo upozorenje o mogućem ratu je ista vrsta “gluposti” koju Švedska iznosi već dugi niz godina.

Očigledno, na taj način pokušavaju Švedskoj dati geopolitički značaj koji ona nema. Ponekad se čini da neki švedski vojnici, ali i novinari, gotovo sanjaju rat”, dodao je.

Očigledno se ne mogu smiriti od poraza kod Poltave”, dodao je senator, misleći na švedski poraz kod Poltave 1709. godine, koji je označio odlučujuću prekretnicu u Velikom sjevernom ratu i početak uspona Rusije u status velike sile.

Puškov je kritikovan zbog svoje snažne podrške autoritarnoj i represivnoj politici ruske vlade, a optužen je i da je propagandista i da širi dezinformacije.

On je također na listi pojedinaca koje su SAD sankcionirale od 2014. godine, a završio je na zapadnim sankcionim listama 2022. u vezi s ruskim ratom u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!