Ruski uslov: Vraćanje na stanje iz 1979.

Svijet 24. jan 202218:03 > 18:06 komentara
Shutterstock

Raspoređivanje američkih trupa u baltičkim državama i istočnoj Evropi moglo bi dovesti do eskalacije, kaže šef Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov.

New York Times je jučer objavio, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, da predsjednik SAD-a Joe Biden razmišlja o raspoređivanju američkih trupa, borbenih aviona i ratnih brodova u baltičkim državama u istočnoj Evropi.

Vezane vijesti

Kako je list naveo, američka administracija razmatra slanje “nekoliko hiljada” američkih vojnika.

“Upravo ovo preraspoređivanje trupa i vojno jačanje će biti uzrok eskalacije i napetosti u regionu. Sada je jasno ko je zainteresovan za eskalaciju situacije, a ko nastavlja da je destabilizuje – to su SAD. Za nas je ovo naravno, alarmantna situacija”, rekao je Kartapolov.

Kako je naglasio, Rusija neće ostaviti ove akcije bez odgovora i preduzeće adekvatne mjere da odgovori na sve veće prijetnje, prenosi Tanjug.

Podsjetimo, saveznici NATO-a stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Rusija ne odustaje od svojih zahtjeva za NATO

Kako je potvrdila portparolka MVP-a Rusije Marija Zaharova, Moskva ne mijenja svoje zahtjeve koje je već iznijela Zapadu.

“Ovo je naš stav i taj stav ostaje nepromijenjen”, odgovorila je ona na pitanja novinara.

Kako je navela, Moskava je odlučila da objavi nacrte sporazuma koje je predala SAD-u i NATO-u, jer je u prošlosti nailazila na “izmišljene priče”, kao i na “promjene u pozicijama, kao i drugim nijansama”.

Moskva je tražila pravno-obavezujuće garancije NATO-a da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1979. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO-u poslije 1997. godine, MVP navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja.

“Riječ je o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO-a u to vrijeme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju”, istakao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad