SAD će u UN-u bojkotirati odavanje počasti iranskom predsjedniku koji je poginuo u padu helikoptera

Svijet 30. maj 202410:49 0 komentara
Ebrahim Raisi /Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)

Sjedinjene Američke Države će u danas bojkotirati odavanje počasti iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, koji je ranije ovog mjeseca poginuo u padu helikoptera, rekao je američki zvaničnik za Reuters.

Generalna skupština UN-a od 193 člana tradicionalno se sastaje kako bi odala počast bilo kojem svjetskom lideru koji je bio aktualni šef države u vrijeme smrti.

#related-news_1

Nećemo prisustvovati ovom događaju ni u kom svojstvu“, rekao je američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. Američki bojkot ranije nije prijavljen.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku odbila je komentirati.

Raisi, koji je smatran potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, poginuo je kada se njegov helikopter srušio u planinama blizu granice sa Azerbejdžanom 19. maja uslijed loših vremenskih uslova.

Ujedinjene nacije treba da budu uz narod Irana, a ne da obilježavaju spomen na njihovog višedecenijskog tlačitelja. Raisi je bio umiješan u brojna, užasna kršenja ljudskih prava, uključujući vansudska ubistva hiljada političkih zatvorenika 1988.“, rekao je zvaničnik.

Neki od najgorih slučajeva kršenja ljudskih prava do sada, posebno protiv žena i djevojaka u Iranu, dogodile su se tokom njegovog mandata“, dodao je.

Vijeće sigurnosti UN-a je održalo minutu šutnje 20. maja u znak sjećanja na žrtve pada helikoptera. Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood nevoljko je stao uz svojih 14 kolega.

Sjedinjene Države su izrazile “zvanično saučešće” zbog Raisijeve smrti, saopštio je State department 20. maja. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost John Kirby je također rekao tog dana: “Nema sumnje da je ovo čovek koji je imao puno krvi na rukama”.

Neki republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali administraciju američkog predsjednika Joea Bidena zbog izražavanja saučešća Iranu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!